ZETApress

hírportál

Sikeres vagyonértékelések

VízSikeresen zárult a többségi állami tulajdonban lévő regionális vízműtársaságok által kezelt állami vagyon értékelése. A vizsgálat eredménye alapján a 242 milliárd forintot is meghaladja a regionális vízművek kezelésében lévő állami vagyon ? tudtuk meg Árgyellán Edinától.

Az elmúlt időszakban 13 megye 434 érintett településén végeztek méréseket, ahol egymillió 879 ezer 359 folyóméter szennyvízhálózat és 9 millió 202 ezer 293 folyóméter ivóvízhálózat, ezen belül is 1569 darab pontszerű objektum vagyonértékelését végezték el. A folyamat során az öt regionális vízmű, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV), az Észak-dunántúli Vízmű Zrt. (ÉDV), a DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV), az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. (ÉRV), valamint a Tisza-menti Regionális Vízművek Zrt. (TRV) által kezelt állami vízi-közművagyon értékelésére került sor.

A mérésekre kiírt közbeszerzési pályázatot az ECOELINE Zrt. és a BDL Környezetvédelmi Kft. alkotta Állami Regionális Vízművek Közművagyon Értékelő Konzorcium nyerte meg. Németh Tibor vezérigazgató úgy fogalmazott: a pályázat eredményeként néhány hónap alatt rendkívüli feladatot kellett megoldaniuk, melyhez csaknem negyven alvállalkozó munkáját vették igénybe és számos alkalommal egyszerre több helyszínen tucatnyi ember dolgozott a projekten. A szakember szerint már 2011 óta készültek vagyonértékelések a különböző vízműtársaságoknál, ezeket azonban a MEKH az utóbbi időben többször elutasította megalapozatlanságra hivatkozva. Az állami vízi-közművagyon felmérése végül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium rendeletét követően indult meg és sikeresen zárult.

Hajdú Gábor, a Tisza-menti Regionális Vízművek Zrt. vezérigazgatója, az állami vízművek konzorciumának képviseletében kiemelte, hogy a vagyonértékelés eredményeként nem csak a reális érték jelenik meg az állami tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. könyveiben, de létrejött egy olyan felület is ahol az üzemeltetői, a tervezői, a gazdasági és a kivitelezői oldal találkozik. Ezáltal minden adottá vált, hogy egy önfenntartó és fogyasztó-orientált, ugyanakkor rezsikímélő üzemeltetés jöjjön létre, amely gondos gazda módjára vigyázza a rábízott közművagyont.

Szóljon hozzá!