ZETApress

hírportál

Száz új munkahely Győrött

David and PeterBővít és 100 új munkahelyet teremt a Nemak Győr Kft. Jövőre induló és 2017-ben záródó, több mint 5,6 milliárd forint értékű beruházást jelentett be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter-helyettes és David Toth ügyvezető ma délelőtt Győrben ? tudtuk meg Árgyellán Edinától.

A Nemak Győr Kft. termelése ezzel a fejlesztéssel már elérheti az évi 2,85 millió hengerfejet, a foglalkoztatottainak száma pedig meghaladhatja a 900 főt. Az 1979-ben alapított, mexikói tulajdonú Nemak vállalatcsoport benzin- és dízelmotoros járművek csúcstechnológiájú alumínium hengerfejeinek és motorblokkjainak gyártásával és fejlesztésével foglalkozik. A Nemak globálisan több mint húszezer főt foglalkoztat és 2013. évi árbevétele 4,4 milliárd dollár volt. A cégcsoport 15 országban 35 üzemet tudhat magáénak, melynek jelentős része az amerikai kontinensen található. Európában, a hengerfejgyártás tekintetében, Győr büszkélkedhet a legnagyobb üzemmel.

A vállalatcsoport hazai leányvállalatát, a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft-t 1993-ban alapították. A jól képzett munkaerő, valamint a folyamatos fejlesztések eredményeként a Nemak Győr Kft. olyan mennyiségi és minőségi teljesítményre lett képes, hogy a világ legnagyobb autógyárai, mint például az Audi, a BMW, a GM, vagy éppen a Renault beszállítójává vált. A magyar gyár éves termelési kapacitása meghaladja a 2,5 millió hengerfej legyártását. A győri üzemben jelenleg 800 főt foglalkoztatnak, s a hazai leányvállalat 2013-as árbevétele 45 milliárd forintot tett ki. Ennek 71%-át exportként értékesítette, s a 29%-os belföldi értékesítés teljes mértékben az Opel és az Audi magyarországi gyáraiba irányul. A hazai beszállítók aránya 51%-ra tehető.

A 2010-2012 közötti időszakban mintegy 8,5 milliárd forintos beruházás valósult meg a Nemak győri üzemében, ami az Audi, az Opel és a Renault felől érkező megnövekedett igények kielégítésének célját szolgálta. A Győrben gyártott termékek kereslete azonban további növekedést mutat, aminek köszönhetően Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter-helyettes és David Toth ügyvezető egy újabb, legalább 5,6 milliárd forintos beruházást jelentett be. A fejlesztés a csarnok mintegy 2000 négyzetméteres bővítését, a megmunkáló- és mosógépek, a vizsgáló berendezések és az ellenőrző eszközök korszerűsítését jelenti. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter-helyettes eseményen elmondta, hogy az autóipari beszállítók világszínvonalú technológiát hoznak Magyarországra.

? Vevőink elismerését fejezi ki, hogy újabb és újabb projekteket indítunk konkrét hosszú távú szerződéseink alapján az új megrendelések teljesítésére, ami egyben új típusok gyártását is jelenti. Ehhez kapcsolódik az a több mint ötmilliárd forintértékű fejlesztés, amelyben termelő kapacitás növeléseként többféle gyártó gép, hőkezelő csarnok szerepel, és a szociális infrastruktúra fejlesztése részeként ? fejtette ki David Toth, a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. ügyvezetője a beruházásról. A Nemak Győr most bejelentett beruházása 2015-2017 között valósul meg, amelyhez 406 millió forint állami támogatást kap. A fejlesztéssel további 750 ezer darab hengerfej hőkezelése válik lehetővé. A Nemak Győr ezzel együtt mintegy 100 fővel bővíti a foglalkoztatottainak létszámát, mellyel már meghaladja majd a 900 főt.

Szóljon hozzá!