ZETApress

hírportál

A Gallicoop továbbra is szárnyal

PulykaA Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. számára a gyenge forint és a ? főként a friss áruk iránti ? hazai kereslet élénkülése kedvező feltételeket teremtett a forgalom növekedéséhez. A belföldi pulykahús értékesítésben piacvezető szarvasi cég az első félévben a válság várható hatásai miatt ugyan kis mértékben csökkentette a termelést, mégis 3,1%-os árbevétel emelkedést realizált a tavalyi azonos időszakhoz képest ? tudatta a B&D ComMedia.

A növekedést legnagyobb arányban a pulykahús eladások közel 3%-os emelkedése befolyásolta. A vállalat az év második felére is biztató eredményeket vár, a szeptembertől karácsonyig tartó ?pulykaszezonnak? köszönhetően. A Gallicoop Zrt. az első félévben 12,74 milliárd forintos árbevételt ért el, amely 3,1%-os emelkedést jelent a 2008-as év azonos időszakához képest, amikor 12,35 milliárd forint forgalmat bonyolított.

A belföldi húsértékesítéshez nagyban hozzájárult a külföldiek megnövekedett igénye a jó minőségű és elérhető árú magyar termékek iránt (az exporttermékek körében 10-15%-os volt az áremelkedés, a belföldi piacon 5-6%-os), így a cég továbbra is stabilan tartja piacvezető pozícióját. A húsz éves Gallicoop hazai piaci részesedése 55%, amelyből kiemelkedik a friss pulykahúsáruk ? főleg a mell és felsőcomb ? szegmense.

A pulykapiac több mint felét a szarvasi cég uralja

A pulykafogyasztás Magyarországon az elmúlt 18 évben megötszöröződött, és a nyári szezon is kedvez a ? például a kerti grillezés idején fogyasztott ? friss és egészséges húsoknak. A Gallicoop idén az első félévében 10 641 tonna pulykahúst értékesített, amely 2,8%-kal több mint tavaly január-június között, és amelyhez a forintgyengülés is jelentősen hozzájárult. A cég húskészítmény értékesítése 2009 első hat hónapjában 3 383 tonna volt, ami megegyezik a 2008. évi időarányos mennyiséggel, de ezen belül enyhe átrendeződés tapasztalható a legmagasabb feldolgozottsági szintet jelentő szeletelt-csomagolt húskészítmények javára.

Erdélyi István, a Gallicoop vezérigazgatója elmondta: ? Az általános válság és a csökkent kiskereskedelmi eladások nem kedveznek a húsiparnak, így nekünk sem, de feltártuk és mozgósítottuk belső tartalékainkat és kompenzáltuk a gazdaság bennünket érintő negatív hatásait. Ami a számokat illeti, a második fél évre vonatkozó terveinket várhatóan tartani tudjuk, hiszen még előttünk áll a szeptember-december közötti nagy pulykaszezon. A tavalyi éves árbevételünk 25 milliárd forint volt, és a forint árfolyamtól függően idén is hasonló forgalmat várunk.

A Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.

A cég a baromfiipar meghatározó résztvevőjeként Magyarország piacvezető pulykafeldolgozó vállalata. 1989-es megalakulása óta folyamatosan növeli pénzügyi és szakmai eredményeit, 2008-ban nettó értékesítési árbevétele meghaladta a 25 milliárd forintot. A többszörösen díjnyertes Gallicoop (pl. Kerékpáros Munkahely-díj, Szívbarát Munkahely-díj) zöldmezős beruházásának célja a zárt rendszerben megvalósítható pulykatenyésztés megszervezése, az ehhez szükséges alapanyag biztosítása, illetve a feldolgozás, a húskészítmény-előállítás és az értékesítés megvalósítása volt. Ma a cég többségi (85%) magyar tulajdonú zártkörűen működő részvénytársaság.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Óriásbográcsban a pulykatokány | ZETApress

Szóljon hozzá!