ZETApress

hírportál

Folytatódik a buszbeszerzés

Helyközi járatokIdén is lesznek buszbeszerzések a közösségi közlekedésben. A kormánydöntésre váró Nemzeti Közlekedési Stratégia a legfontosabb beavatkozási lehetőségek egyikeként vizsgálja a közösségi közlekedést szolgáló autóbuszcsere programok megvalósítását ? derült ki a délelőtti szakmai konferencián a zsámbéki Driving Camp Hungary-ban.

A szolgáltatók elöregedett járműparkjainak folyamatos megújítását az uniós támogatásokon túl hazai források ? a Magyar Fejlesztési Bank Közösségi közlekedésfejlesztési hitelprogramja és a széndioxid-kvótaértékesítések ? is segíthetik ? mondta el Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár a XX. Országos Személyszállítási Szakmai Konferenciát megnyitó előadásában.

A kormányzat az elmúlt négy évben jelentős korszerűsítést hajtott végre a közösségi közlekedés közel két évtizede változatlan szervezeti és működési struktúrájában. Az intézkedések elsődleges célja az utasok számára magasabb szintű szolgáltatásokat nyújtó, a közpénzeket hatékonyabban felhasználó közösségi közlekedési rendszer kialakítása. Hatályba lépett a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvény, amely egységes jogszabályba foglalva biztosít kiszámítható szabályozási környezetet az ágazat szereplői számára. Ütemezetten zajlik a Volán társaságok átalakítási folyamata, a hét regionális szolgáltató az üzemviteli folyamatok központosítását és integrációját követően az idei év végéig létrejön.

Az átszervezéssel kapcsolatos döntések megszületésével ismét megindult az autóbusz rekonstrukciós program. A járművek beszerzésekor a megfelelő ár-érték arány mellett kellő súllyal veszik figyelembe a fenntartási költségeket is. A szolgáltatók tavaly 263 újonnan gyártott és 26 újszerű állapotú használt autóbuszt vásároltak. A Volánbusz a Budapesti Közlekedési Központ megrendelésére 150 új járművet állít forgalomba a fővárosi agglomerációs forgalomban 2014 tavaszától. A járműbeszerzési program a társaságok üzleti terveinek keretei között idén is folytatódik ? fejtette ki Völner Pál.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a Volánok személyszállítási közszolgáltatási szerződései 2016 végén lejárnak. Ezért a szakminisztérium vezetésével megkezdődött a szolgáltatók kiválasztására irányuló pályázati eljárás kiírásának és lebonyolításának előkészítése. A szakmai konferenciának Magyarország legnagyobb autóbuszos eseménye, a BUSEXPO 2014 adott otthont. A Völner Pál fővédnökségével megvalósult rendezvényen 33 kiállító mutatkozott be 2700 négyzetméteren ? adta hírül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztály.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Volánbuszok Pécelen | ZETApress

Szóljon hozzá!