ZETApress

hírportál

KMK a jobb közlekedésért

Vereczkey Zoltán ügyvezetőOrszágos szakmai adatközpont nyílt meg a közösségi közlekedés színvonalának emeléséért. Dr. Völner Pál, az NFM infrastruktúráért felelős államtitkára, Dr. Vereczkey Zoltán, a Közlekedéstudományi Intézet ügyvezető igazgatója és Dr. Dabóczi Kálmán, a KTI közlekedéstudományi üzletágvezetője vágta át a nemzeti színű szalagot a KTI új Közlekedési Módszertani Központjának délelőtti átadásán.

A KMK elsődleges feladataként egységes, országos lefedettségű, valós idejű menetrendi és forgalmi adatokat szolgáltat a közösségi közlekedésben működő szervezetek és az utasok számára. ? A Központ által biztosított adatcserével a szolgáltatások színvonala a folyamatos fejlesztések megalapozása érdekében mérhetővé és összehasonlíthatóvá válik. A megkezdett munka középtávon lehetővé teheti, hogy a közösségi közlekedés költségvetési támogatása közvetlenül a forgalomból nyert, nagy pontosságú adatokon alapuljon ? mondta el Völner Pál a sajtótájékoztatón.

A Közlekedési Módszertani Központ által szervezett Transmodel közösség tagjai közösségi közlekedési szolgáltatást megrendelők (önkormányzatok, közlekedésszervezők) és szolgáltatók (közlekedési társaságok, turisztikai irodák stb.) lehetnek, akik saját adataikat is rendelkezésre bocsátják a többi tag számára. A Központ korszerű, felhőalapú informatikai eszközökkel biztosítja a szolgáltatóktól beérkező adatok (pl. közösségi közlekedési hálózatok és megállóhelyek térképi adatai, valós idejű járatinformációk) továbbítását. Az uniós szabványokat használó rendszer a nemzetközi adatcserébe is beköthető, így a RailJet Ausztriában már működő valós idejű átszállási információ szolgáltatása Magyarországra is kiterjeszthetővé válik.

A szervezet integrátorként támogatja a közösségi közlekedés szervezőit és lebonyolítóit utastájékoztatás vagy elektronikus jegyrendszer témájú pályázataik előkészítésében, összeállításában. Működése hozzájárul ahhoz, hogy az egyes szolgáltatók elektronikus tarifa rendszerei képesek legyenek egymás díjhordozóinak (intelligens kártyamédia) felismerésére, elfogadására és kezelésére, fenntartási költségeik a központi rendszer használata révén csökkenhessenek. A Közlekedési Módszertani Központ tanácsadói, minőségbiztosítói szerepkört lát el a hazai intelligens közlekedési rendszerek (ITS) megvalósításában.

A kiemelkedően közhasznú KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. jogelődjeivel együtt több mint 75 éves múltra tekint vissza. Az állami tulajdonban lévő KTI a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egyik kutatóbázisa. Az állami szakirányítás mellett partnerei a köz- és magánszektorból kerülnek ki. A KTI össz-kutatási tevékenységével kiemelkedő helyet foglal el Európa közlekedéskutató intézetei között is. Főbb kutatás-fejlesztési és mérés-vizsgálati szakterületei a közlekedésbiztonság, forgalomtechnika, közlekedésszervezés, hálózatfejlesztés, levegőtisztaság, energetika, környezetvédelem, akusztika, közlekedésgazdaság, utak, hidak, ITS.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Közúti csillagok | ZETApress

Szóljon hozzá!