ZETApress

hírportál

Fiatalos lendület

Szatmáry KristófMintegy 620 milliárdot szánt a kormány az ifjúságra ? derült ki a Honvéd utcában, a délelőtti sajtótájékoztatón. A Nemzeti Ifjúsági Stratégia 2012-2013. évre vonatkozó cselekvési tervének megvalósítása során harminc ifjúságpolitikai intézkedéshez megközelítőleg 620 milliárd forintnyi összeget rendelt a kormány.

Kiss Norbert, az EMMI ifjúságért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Nemzetgazdasági Minisztériumban elmondta: a kormány hárommilliárd forintot fordított az ifjúsági korosztály igényeinek megfelelő, egységes és átfogó szolgáltatási rendszer kialakítására, évente több mint egymilliárd forintot biztosít a fiatalok nemzetközi mobilitását, tapasztalatszerzését ösztönző Fiatalok Lendületben Programra.

Hozzátetette: a vidéki fiatalok támogatása az Integrált Közösségi Szolgáltató Tereken keresztül mintegy 13,6 milliárd forintból valósult meg, a fiatalok egészségtudatos fejlesztését célzó programok támogatására ? a cselekvési terv vonatkozó intézkedése alapján ? közel 9,5 milliárdot fordított a kormány.

Szatmáry Kristóf, az NM gazdaságszabályozásért felelős államtitkára kiemelte, hogy a fiatalok itthon tartásához szükséges többek között a lakhatás és a munkahely. Ennek érdekében a kormány Munkahelyvédelmi Akciótervet indított a 25 év alattiak foglalkoztatásának támogatására, amely hozzájárult 22 ezer pályakezdő belépéséhez a munka világába, és több mint 100 ezer fiatal munkahelyének megőrzéséhez. Az Első Munkahely Garanciaprogramnak köszönhetően immáron majdnem 16 ezer fiatal dolgozik, ugyanennyi fiatalnak pedig másfél milliárd forintból biztosított a kormány nyári diákmunkát.

Elmondta: A kormányzat nagy hangsúlyt fektet a fiatalokban rejlő gazdasági potenciál kiaknázására, ezért támogatja vállalkozóvá válásukat: a 35 év alatti (6 év alatti kisgyermeket nevelők esetén 40 év alatti) fiatalok juthatnak három-hatmillió forinttámogatáshoz vállalkozásuk elindításához. Szatmáry Kristóf említést tett a Kárpát Régió Fiatal vállalkozói Programról, amely a Kárpát-medencében élő magyar fiatalság boldogulását hivatott elősegíteni.

Az államtitkár beszélt a Diplomás GYED január 1-jei bevezetéséről, amelynek köszönhetően a legalább egy év aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező fiatal szülők gyermekük egyéves koráig GYED-re lesznek jogosultak. A lakhatási problémák megoldása érdekében a Kormány többlépcsős otthonteremtési programot valósított meg, amelyet eddig 1500-an vettek igénybe, közöttük pályakezdő fiatalok is.

Az elmúlt évben Magyarországon csökkent az ifjúsági munkanélküliség szintje, miközben az eurózónában tovább nőtt. A KSH adatai szerint 2013. október-decemberi időszakában a 15-24 éves fiatalok munkanélküliségi rátája 3,3%-kal csökkent, továbbá 236 ezren állnak foglalkoztatásban, ami 21%-os foglalkoztatási rátát jelent. Tíz éve nem volt példa arra, hogy a fiatalok és a nők foglalkoztatottsága Magyarországon nőtt volna.

Szóljon hozzá!