ZETApress

hírportál

OECD-hét Budapesten

Magyarország ad otthont október 2-a és 5-e között az OECD Informatikai-, Számítógép- és Távközlés-politikai Bizottság (ICCP), valamint az Információbiztonsági és Titokvédelmi Munkacsoport (WPISP) ülésének, továbbá az újgenerációs hálózatokkal (Next Generation Networks) foglalkozó szakmai fórumnak, tudtuk meg a GKM Sajtóosztályától. Az OECD a rendezvénysorozaton mutatja be a tagországok IKT szektorát kétévente elemző 2006-os kiadványát és az OECD vezető közgazdászai véleményezik a hazai IKT-szektor fejlődését is.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kiemelt figyelmet szentel a világgazdaság fejlődését alapvetően befolyásoló, az információs társadalom és az elektronikus gazdaság fejlődését meghatározó információtechnológiának és távközlésnek. Az infokommunikációs területtel összefüggésben szakmapolitikai állásfoglalásokat és ajánlásokat fogalmaz meg, valamint felméréseket is (www.sourceOECD.org) készít.

Az információtechnológia központi szerepére fókuszálva az OECD rendszeresen átvilágítja a tagországok, így Magyarország IKT-szektorát is. Statisztikáit és elemzéseit kétévente publikálja, adatai, megállapításai mérvadók, világszinten hitelt érdemlő forrásként szolgálnak.

A magyarországi rendezvényen 140 kormányzati és üzleti résztvevő képviseli a 30 tagországot. A budapesti OECD-hét házigazdája Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, valamint Egyed Géza, a GKM gazdaságfejlesztésért felelős szakállamtitkára.

Vasárnaptól emelkedik a D4-es egynapos matrica ára

Kóka János, gazdasági és közlekedési miniszter módosította a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium autópálya használati díjakról szóló rendeletét. A módosítás értelmében a D4-es, 12 tonna össztömeg feletti járművekre vonatkozó kategória egy napos matricájának ára vasárnaptól kétezer forintról 2750 forintra emelkedik. A díj emelése a nehéz tehergépjárművek infrastruktúra használati díjairól szóló 1999/62/EK ?Eurovignette? EU irányelv változásának megfelelően történt, és ez az intézkedés közelíti a magyar útdíjak rendszerét a ?használó fizet? elv érvényesítéséhez. A D4-es kategória heti, havi és éves matricájának az ára nem változik, tudatta a tárca sajtóosztálya.

Szóljon hozzá!