ZETApress

hírportál

Gazdagodott Fehérvár

szekesfehervar_mav_elore_scÚjabb MÁV-ingatlanokhoz jutott térítésmentesen három önkormányzat. Ingyenesen adta az állam Székesfehérvár Megyei Jogú Város tulajdonába a MÁV Zrt. két sportpályáját ? jelentette be Hegmanné Nemes Sára, az NFM vagyonpolitikáért felelős államtitkára Székesfehérváron.

Az ingatlanátadásról szóló sajtótájékoztatón beszédet mondott Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Marjay Gyula, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. Ingó- és Ingatlanvagyonért felelős főigazgatója és Cser-Palkovics András polgármester is ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a MÁV Csoport ingatlanvagyonának hosszú távú, teljes körű rendezése és a vagyonkezelési feladatok korszerűsítése érdekében döntött arról, hogy a MÁV Zrt. és leányvállalatainak vagyonkezelésében, illetve tulajdonában lévő ingatlanállomány egy részét az MNV Zrt. átveszi. Az ilyen módon állami tulajdonba kerülő ingatlanok ingyenesen önkormányzati tulajdonba kerülnek, hogy a települések közfeladat-ellátását segítsék.

Hegmanné Nemes Sára beszédében felidézte: az új vagyontörvény egyik fontos célkitűzése, hogy a nemzeti vagyonelemek a lehető legjobb gazdára leljenek, vagyis mindig ott legyenek, ahol a leghatékonyabban tudnak velük gazdálkodni. Kitért arra is, hogy egy sportpálya vagy bármilyen közösségi létesítmény sokszor jobb kézben van egy önkormányzat tulajdonában, mintha az államnál maradna, hiszen az önkormányzat bizonyos esetekben több forrást tud a fenntartásra és a fejlesztésre fordítani.

Marjay Gyula főigazgató elmondta, hogy a most átadott két ingatlan együttes értéke 432 millió forint, és az MNV Zrt. tovább vizsgálja a sport- és más önkormányzati célra átadható ingatlanok körét.A kormány idén júniusi döntése értelmében három helyi önkormányzat (Székesfehérvár mellett Debrecen és Balatonboglár) jut ingyenesen négy olyan ingatlanhoz, amelyek a helyi önkormányzati feladatok ellátásához, fejlesztésekhez és beruházásokhoz közvetlenül szükségesek. A négy ingatlan együttes értéke 1,27 milliárd forint.

Szóljon hozzá!