ZETApress

hírportál

Sikeres űrprogramok

ŰrhajóJelentős magyar K+F eredmények születtek az űrkutatásban. A miskolci Admatis Kft. ? különböző, kutatás-fejlesztési pályázati lehetőségeknek köszönhetően ? két jelentős európai űrkísérletben is részt vehet. Ez nem csak azért komoly eredmény, mert az űr mikrogravitációs körülményei egészen egyedülálló lehetőséget biztosítanak ipari fejlesztésekhez kapcsolódó kutatásokhoz, hanem azért is, mert a pályázatokon való sikeres szereplés egyben a kutatás európai szinten is kiemelkedő színvonalára is garanciát jelent.

A programok részleteiről Dr. Csopaki Gyula, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal elnöke, Dr. Both Előd, az NKTH felügyelete alatt működő Magyar Űrkutatási Iroda vezetője, Dr. Bárczy Pál, az Admatis Kft. igazgatója, az egyik nyertes projekt gazdája, valamint Neil Melville, Európai Űrügynökség (ESA) képviselője tartott sajtótájékoztatót az NKTH épületében.

A magyar űrkutatás legfontosabb nemzetközi partnere az Európai Űrügynökség (ESA), a szervezetnek hazánk (2003-től) ún. európai együttműködő állama: az ESA PECS (Programme for European Cooperating States) programját évi kétmillió euróval támogatja. Ennek az összegnek összesen 93%-át hazai kutatóhelyek pályázhatják meg, kutatás-fejlesztési projektek finanszírozására. A programban való részvétel azt garantálja, hogy a nyertes projektek ? lévén, hogy megfelelnek a PECS elvárásainak ? valóban nemzetközi szinten is színvonalas kutatási eredmények megvalósítására irányuljanak. A program keretében 33 projekt már sikerrel lezárult, jelenleg 26 projekt fut, ezek egyike a sajtótájékoztatón is bemutatott, FOCUS kísérlet megvalósítása.

A FOCUS projekt célja az Admatis Kft. által jelenleg is fejlesztett fémhabok gyártási technológiájának tökéletesítése. A fémhabok potenciális alkalmazási területei sokrétűek lehetnek, mert nagy a mechanikai szilárdságuk, ugyanakkor könnyűek, az elektromos áramot ugyanolyan jól vezetik, mint a fémek. Mivel éghetetlenek, ezért magas üzemi hőmérsékletű helyeken is kiválóan alkalmasak lehetnek szigetelőanyagként. Bár várható jelentőségük rendkívül nagy lehet, megfelelő gyártási technológiát még senkinek sem sikerült kidolgoznia. Így a sikeres kutatások valóban egy világszínvonalú kutatási eredmény megvalósulásához vezethetnek.

A Nemzetközi Úrállomáson a fémhabok súlytalanságban való viselkedését vizsgálják majd ? az elért eredmények a földi technológia kidolgozásban is komoly segítséget jelentenek a jövőben. A berendezés utolsó tesztjeit kedden és szerdán Dunaújvárosban végezték, s a kísérletet a tervek szerint idén decemberben viszik fel a Nemzetközi Űrállomásra. A projekt finanszírozásának két része van. A kísérleti berendezés megépítésének finanszírozását teljesen egészében a PECS program állja; a világűrbe juttatás költségének 50%-át az EU az ESA által még az Európai Unió 6. K+F Keretprogramban elnyert támogatásból biztosítja, a másik 50%-ot ugyancsak a PECS programból biztosítja az NKTH.

A FOCUS kísérlet világűrbe jutása mellett további jelentős magyar siker, hogy az ESA hozzájárult ahhoz, hogy a berendezés űr-kvalifikációjához szükséges utolsó teszteket Magyarországon, a Dunaújvárosi Főiskolán végezzék, az ESA által kiküldött szakemberek felügyelete mellett. Jelenlétük a szakmai garancia arra, hogy a tesztet az ESA a saját laboratóriumában végzett vizsgálatokkal egyenértékűnek fogadja el.

A hazai K+F másik fontos eredménye, hogy az Admatis Kft. ? Magyarországról elsőként ? lehetőséget kapott arra is, hogy az EU?ESA közös GMES programjában beszállítóként részt vegyen a program Sentinel?2 műholdjának építésében.

Az EU és az ESA két legjelentősebb közös programja (ún. zászlóshajó programok) a Galileo navigációs műholdrendszer és a műholdas távérzékelés eredményeit elsősorban a környezetvédelem és a biztonság területén hasznosító GMES (global monitoring for environment and security) program. Utóbbinak az űrszegmensét alkotják a Sentinel műholdcsalád tagjai. A Sentinel műholdak megépítésére az ESA ad megbízást a fővállalkozónak; mivel azonban a program finanszírozását részben az EU biztosítja a 7. K+F Keretprogramból, ezért a műholdak építésében való részvételre nem csak az ESA tagállamok vállalatai vehetnek részt.

Egy ilyen pályázat keretében nyerte el az Admatis Kft. a jogot, hogy Európa legnagyobb repülő- és űripari óriáscége, az EADS beszállítójaként részt vegyen a Sentinel?2 műhold építésében. Háttéranyagok az NKTH honlapjáról letölthetők ? tudatta az NKTH Kommunikáció.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Magyar anyag a világűrben | ZETApress

Szóljon hozzá!