ZETApress

hírportál

Korszerűbb energiát!

ZöldenergiaSikeres volt a téglaépítésű társasházak energetikai korszerűsítésére kiírt pályázat. Az Új Széchenyi Terv Társasházak Energetikai Felújítása Alprogramjára beérkezett, összesített igények lefedik a meghirdetett támogatási keretet, ezért a kiíró Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) augusztus 16-án, pénteken felfüggesztette a pályázati konstrukciót.

Az augusztus 21-én, szerdán 00:00 óráig postára adott pályázatok még feldolgozásra kerülnek ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály. Az Új Széchenyi Tervből elnyerhető támogatás célja, hogy hozzájáruljon a lakóépületek energiahatékonyságának javításához, és elősegítse a széndioxid-kibocsátás további csökkentését. A vissza nem térítendő, utó-finanszírozású támogatás téglaépítésű társasházak energiahatékonysági felújítására, fűtéskorszerűsítésére és a megújuló energiaforrások felhasználásának növelésére fordítható.

A Nemzeti Energiastratégiában megfogalmazott energia-megtakarítási célkitűzések és a széndioxid-kibocsátás csökkentése az energiatakarékosság javítása mellett a megújuló energiaforrások alkalmazásával is elősegíthető. A szaktárca által kezdeményezett konstrukció elősegíti a pályázattal támogatott háztartások rezsiköltségeinek és energiafogyasztásának csökkentését. A program további előnye, hogy megrendelésekhez juttatja az ágazat hazai kisvállalkozóit, és a pályázati támogatással megvalósuló fejlesztések hozzájárulnak a klímavédelem területén vállalt magyar kötelezettségek teljesítéséhez is.

Az új konstrukcióra mutatkozó fokozott érdeklődés azt bizonyítja, hogy a kormány szándékai találkoznak a hagyományos, téglaépítésű társasházak lakóközösségeinek igényeivel. Iparosított technológiával épített (panel), illetve családi házak, kisméretű társasházak energiahatékonysági korszerűsítését a kormány és a minisztérium az elmúlt három évben már számos támogatási konstrukción keresztül elősegítette. Ugyanakkor téglaépítésű társasházak részére most először hirdetett meg pályázatot a tárca. Ezért a támogatási konstrukció konkrét beruházásokon keresztül megszerezhető fontos tapasztalatokat fog jelenteni a jövőben a társasházak részére kiírásra kerülő pályázatok tervezése, előkészítése során. A minisztérium ősszel kezdi meg a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia társadalmi vitáját, amelynek szakmai alapjaira építve egy széleskörű épületenergetikai program meghirdetését tervezi a jövőben. Ebben a téglaépítésű társasházak támogatása is fontos szerepet kap majd.

Szóljon hozzá!