ZETApress

hírportál

Uniós fejlesztéseink

Burány Béla főorvosA Nemzeti Fejlesztési Ügynökség , immár második alkalommal rendezi meg az Uniós Fejlesztések nyílt napja elnevezésű országos rendezvényét ? tudtuk meg délelőtt az OMSZ Markó utcai székházudvarán Csepreghy Nándortól, az NFM fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkárától. Céljuk, hogy megmutassák, hogy az európai uniós tagságunk révén milyen jelentős eredményeket értünk el.

Azok között, akik ellátogatnak a Nyílt Nap valamelyik helyszínére és az ott készült fotóikat feltöltik az Élményfalra, egy wellness-hétvégét sorsolnak ki a bikali Puchner Kastélyszállóba. Részletek weboldalukon elolvashatók. Az Uniós Fejlesztések nyílt napját idén márciusban indították útjára, akkor közel 30 projekt csatlakozott a kezdeményezéshez. A résztvevő projektek között több turisztikai, kulturális, közlekedés- és vállalkozásfejlesztési beruházás is volt, melyeket a látogatók egész nap ingyenesen tekinthettek meg. A márciusi nyílt nap hatalmas sikert aratott, hiszen több mint tízezer fő, köztük fiatalok, idősek és gyerekek vettek részt a programokban. A legnépszerűbb fővárosi állomások között szerepelt a 4-es metró, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Várkert Bazár, de nagy érdeklődés övezte a lőkösházi Vásárhelyi-Bréda Kastélyt, az etyeki Korda Filmparkot és a Poroszlón található Tisza-tavi Ökocentrumot is.

A márciusi sikerek hatására, a júniusi eseményhez több mint 60 helyszín csatlakozott. Észak-Magyarország területén számos érdekes projekt élt a lehetőséggel, közülük ígéretes családi programokat kínál a Kisnánai Vár, a Lillafüredi Ökoturisztikai Központ, a Seholszíget Élménypark, az egri Tűzoltó Múzeum és a szintén Egerben található Kepes György Nemzetközi Művészeti Központ is. Az extrém sportok szerelmeseit a hej őkeres ztúri Vice Beach várja, ahol a Hejő-tavon kialakított szórakoztatókomplexum wakeboard- és vízisípályával várja a látogatókat, A lovassportok iránt érdeklődők pedig szintén találnak kedvükre való elfoglaltságot a salgótarjáni Ponyi-pusztán.

A Dél-alföldi régióban is több, főleg turisztikai-kulturális helyszínre lehet ingyenesen ellátogatni, köztük a Makón található, Makovecz Imre tervei alapján épült Gyógy- és Termálfürdőbe, vagy a Maros-parton kialakított Kalandparkba, de emlékezetes élményt kínál a gyulai Erkel Emlékház vagy a kecskeméti Gyűjtemények Háza is. A régióban több új hotel is megnyitja kapuit az érdeklődők előtt. Részt vesz a nyílt napban a kecskeméti négy csillagos Sheraton Hotel, a szarvasi Liget Apartman Hotel, valamint a Szeged szívében található, idén februárban átadott Art Hotelt és a hozzá tartozó Sanzon éttermet is bárki megtekintheti. A Lőkösházán található Vásárhelyi-Bréda Kastély idén mámásodik alkalommal várja a látogatókat a 15 méter magasságból aláeresztett Foucault-ingájával. A vadászat és a borászat iránt érdeklődők számára pedig a Hajósi Érseki Kastély állandó, interaktív kiállításai kínálnak izgalmas látnivalókat.

A Nyugat-dunántúli régióban szintén számos turisztikai és kulturális intézményt tekinthetnek meg a vendégek, köztük az Eszterházy-kastélyt, a Mobilis Interaktív, Tudományos Szórakoztató Központot, a Büki Gyógyfürdőt és a Zalakarosi Fürdőt, A régióban több kiállítás is ingyenesen lesz megtekinthető, ezeket Magyarország egyetlen vulkanológiai központja, a Kemenes Vulkánpark és a szombathelyi Iseum Savariense Régészeti Műhely és Interaktív Múzeum kínálja. A dél-dunántúli régióban a pécsi Regionális Könyvtár és Tudásközpont nyitja meg kapuit a látogatók előtt, de a híres pécsi kesztyű hagyományával és gyártási technológiájával is bárki megismerkedhet.

A fővárosban és közelében is számos érdekes helyszín várja a látogatókat. Megtekinthető lesz például Budapesten a 4-es metró Kálvin téri állomása, ahol az érdeklődők bepillanthatnak a közel 25 méterrel a felszín alatt épült állomás kulisszatitkaiba. Ezen kívül az Országos Mentőszolgálat ? melyről Dr. Burány Bála főigazgató-főorvos beszélt ?, az ELTE Füvészkertje és a Budai Vár alatti labirintus is hasonlóan izgalmas időtöltést kínál az egész család számára, A főváros közelében is több uniós projekt várja az érdeklődőket, köztük idén nem először az etyeki Korda Filmpark, ahol megismerkedhetnek a filmgyártás történetével, míg a monori Biztos Kezdet Gyermekházban a Máltai Szeretetszolgálat munkájába és az intézményben élő gyerekek életébe tekinthetnek be a látogatók. Budapest közelében ezenkívül két környezetvédelmi beruházás is bemutatkozik, hiszen a nyílt nap alkalmából a Dunakeszin található szennyvíztelep és az Újszilváson működő vízmű is bejárható lesz.

Szóljon hozzá!