ZETApress

hírportál

Széchenyi a Váci utcában

Széchenyi KártyaAz MKB Bankban is elérhetőek a Széchenyi Kártya Program uniós pályázatokhoz igényelhető hitelei ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón, a Váci utcai Irodaház I. emeleti Tükörtermében.

Július elejétől az MKB Bank is megkezdi az uniós pályázatokhoz igényelhető Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel és Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel konstrukciók forgalmazását, amelyekhez a Kormány 5% kamattámogatást biztosít. A kedvezőbb finanszírozási lehetőségek hozzájárulhatnak a hazai kis- és középvállalkozások pályázati kedvének növeléséhez, ezzel támogatva a kkv szektor fejlődését.

A Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel lehetőséget ad rá, hogy azok a vállalkozások, akik a szükséges önerő hiányában nem tudnak részt venni EU-s pályázatokon vagy nyertes projektjüket nem tudják megvalósítani az időközben keletkezett likviditási gondok miatt, mégis élhessenek a pályázatok adta lehetőségekkel. A hitelhez az állami kamattámogatás mellett a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. készfizető kezességvállalása is kapcsolódik, amelynek díjára további állami támogatás vehető igénybe.

A Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel pedig, a már elnyert EU-s forrásokhoz történő gyorsabb hozzájutást segíti elő azok megelőlegezése révén. A kedvezményes kamatozású, állami támogatás mellett nyújtott támogatás-előfinanszírozó hitel lehetővé teszi, hogy az elnyert európai uniós támogatást már azelőtt felhasználhassák a cégek, hogy az összeg ténylegesen a rendelkezésükre állna. Az eszközvásárláshoz, kapacitásbővítéshez, hatékonyságnöveléshez szükséges összeget nem utólag, annak számlákkal igazolt elköltése után kaphatja meg a vállalkozás, hanem még a tervezett kiadás előtt.

A már 11 hitelintézetnél forgalmazott Széchenyi Kártya Program napjaink legsikeresebb vállalkozói finanszírozási megoldása. A 2002-ben indult program keretében eddig közel 185 ezer hitelügylet jött létre, a kihelyezett hitelösszeg közelíti az 1200 milliárd forintot.

Az uniós pályázatok révén elnyerhető vissza nem térítendő támogatások fontos kitörési pontot jelenthetnek a hazai kis- és középvállalkozások számára, de uniós pályázati elképzeléseiknek két probléma vet gátat: egyrészt a szükséges önrészt nem tudják biztosítani, másrészt pedig nem tudják megelőlegezni a projekt költségeit, mivel az EU utó-finanszírozással, a megvalósítás után fizeti ki a támogatási összegeket. A tőkehiányos vállalkozások nem képesek finanszírozni ezt az időszakot, cash-flow problémák miatt. A két hitelkonstrukció ezekre a kihívásokra kínál megoldást ? emelte ki Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára.

A Széchenyi Kártya Program termékeit mindig a vállalkozások igényeinek felmérése alapján alakítjuk ki, ezért bízunk benne ? hogy a többi hitelkonstrukcióhoz hasonlóan ? valódi segítséget tudunk nyújtani a kkv szektornak az uniós pályázatok megvalósításához ? mondta Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója.

A kamattámogatás 2-ről 5 százalékra történő megemelése egyfelől olcsóbb finanszírozást jelent a vállalkozásoknak, másfelől viszont tágíthatja a mozgásterüket: olyan beruházásokra, olyan pályázatokra ad lehetőséget, amelyek elindítására, megcélzására korábban nem volt esély ? hangsúlyozta Nagy Gyula, az MKB Bank retail vezérigazgató-helyettese.

Szóljon hozzá!