ZETApress

hírportál

Az MFB tíz uniós fejlesztési bankot látott vendégül

Budapesten tanácskoztak az Európai Unió fejlesztési bankjait tömörítő nemzetközi hálózat (NEFI ? Network of European Financial Institutions for SMEs) képviselői. A rendezvény központi témája az állami támogatások uniós képviseletének, valamint a kkv szektor finanszírozási tapasztalatainak kölcsönös megismerése volt, tudtuk meg azMFB Sajtóosztályától.

A 11 európai uniós fejlesztési bank részvételével létrehozott NEFI (Network of European Financial Institutions for SMEs), 2006. szeptember 14-én Budapesten tartotta soron következő ülését. A partnerségre épülő hálózat kiemelt célja a kkv-szektor finanszírozási lehetőségeinek fejlesztése, előmozdítása, valamint az e téren szerzett tapasztalatok cseréje.

?A Magyar Fejlesztési Bank a hazai támogatásközvetítési rendszer átalakítása során jól tudja hasznosítani a kkv szektor finanszírozásáról a NEFI tagsága révén szerzett nemzetközi tapasztalatokat? ? mondta köszöntőjében Erős János vezérigazgató, hangsúlyozva, hogy ez még nem minden uniós országban működik egyablakos modellként. A budapesti találkozón kiemelt téma volt az állami támogatások ügyének uniós képviselete, valamint a mikrofinanszírozás régiós tapasztalatainak megvitatása. Kiemelt figyelmet kapott a kkv-k finanszírozása

Nagy érdeklődés kísérte az egyes országok energiaracionalizálási programjainak tervezeteit és a kutatás-fejlesztés finanszírozásával kapcsolatos elképzeléseket. A tanácskozás részvevői döntöttek arról is, hogy külön tájékoztató kiadványt készítenek a NEFI előtt álló feladatokról és az egyes tagbankok tevékenységéről.

Az elmúlt évek során a NEFI égisze alatt több tanulmány is született a kkv szektor finanszírozásáról, segítve az európai törvényhozást a ?best practice? eljárások kijelölésében. A szakértői anyagok fontos háttér-információval szolgáltak a döntés előkészítő, és döntéshozó testületek számára az uniós keretprogramok kialakításához.

A ?Network of European Financial Institutions for SMEs? (NEFI) tagjai

 1. KfW Bankengruppe ? Németország
 2. Instituto de Crédito Oficial ? Spanyolország
 3. Slovak Guarantee and Development Bank ? Szlovákia
 4. OSÉO-BDPME (Banque du Développement des PME) ? Franciaország
 5. ALMI Företagspartner AB ? Svédország
 6. FINNVERA Plc. ? Finnország
 7. Mortgage and Land Bank of Latvia ? Lettország
 8. Société Nationale de Crédit et d’Investissement ? Luxemburg
 9. Mediocredito Centrale SpA ? Olaszország
 10. Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaság ? Magyarország
 11. AWS Austria Wirtschaftsservice ? Ausztria

Szóljon hozzá!