ZETApress

hírportál

Együttműködés az Akadémián

A Magyar Tudományos Akadémia és az INNOSTART együttműködése erősíti a kutatói eredmények gazdasági hasznosítását. Tegnap Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Pakucs János, az Innostart Nemzeti és Üzleti Központ Alapítvány Kuratóriumának elnöke, együttműködési szerződésben rögzítették azokat a konkrét feladatokat, amelyek végrehajtása elősegíti, hogy az akadémiai kutatóintézetekben jelentős szellemi és anyagi ráfordítással megszületett kutatási eredmények minél nagyobb számban, széleskörűen hasznosuljanak termékekben, szolgáltatásokban, közvetlenül elősegítve a magyar gazdaság innovációra, a hazai kutatási eredményekre támaszkodó megújítását.

Az együttműködési megállapodás előzménye, hogy a Magyar Tudományos Akadémia és az európai üzleti és innovációs központok mintájára az országban 1994-ben létrehozott és azóta eredményesen működő Innostart Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ 2008. február 18-án együttműködési keret-megállapodást kötött az MTA kutatási eredményeinek hazai és nemzetközi piaci hasznosításának elősegítésére.

Az együttműködés keretében az MTA és az Innostart megteremtette az együttműködés szervezeti kereteit, kidolgozta az MTA kutatási eredményeinek átvilágítását és a további szakértői munka megtervezését szolgáló projektszűrő rendszert. E rendszer alapján eddig 7 kutatóintézet 15 projektjének hasznosítási szempontú átvilágítása történt meg és 7 kutatási projekt került kiválasztásra, amelyek részletes műszaki-gazdasági elemzése után néhány projekt esetében a piaci hasznosítást lehetővé tevő projektmenedzselés az Innostart vezetésével megkezdhető.

Az eddigi munkát ? mintaprojektként ? az Innostart saját forrásokból finanszírozta. A munka továbbvitele érdekében az aláíró felek szerződés keretében megállapodtak, hogy az MTA intézeteiben a további projekt-feltárások, gyorsszűrések és a kiválasztott projektek műszaki-gazdasági értékelése az MTA közvetlen finanszírozásával, az egyes kiválasztott projektek piaci hasznosítási célú projektmenedzselése pedig már az egyes intézetekkel közvetlenül kötendő szerződések keretében történik.

A most aláírt szerződés keretében az Innostart vállalta, hogy az elkövetkezendő fél év során az MTA intézetekben tervezett további projektfeltáró látogatások alapján mintegy 15-20 projektet vizsgál meg, s ezekből 5-10 projektet választ ki részletesebb műszaki-gazdasági elemzésre, hogy az elemzések felhasználásával további kutatási eredmények piaci hasznosítást célzó projektmenedzselése történhessen meg. Az Innostart segítséget ad az MTA intézetei számára ahhoz is, hogy innovációs menedzsment tréningek keretében a kutatók közvetlen ismereteket szerezzenek kutatási eredményeik piaci hasznosításának lehetőségeiről.

Szóljon hozzá!