ZETApress

hírportál

Változás a Panel Plusz Hitelprogram feltételeiben

A Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaság ? az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium kezdeményezésére ? ez év végétől jövő év végéig meghosszabbította a tavaly augusztusban elindított Panel Plusz Hitelprogramon belül igényelhető hitel határidejét. Az MFB Rt. ezzel a döntésével további esélyt kíván adni azoknak az értéknövelő felújításoknak, amelyeket az önkormányzatok, a társasházi és lakásszövetkezeti lakóközösségek nagy lendülettel megkezdtek.

A határidő meghosszabbítása lehetőséget ad arra, hogy az október 30-án záruló idei támogatási panel pályázathoz akár jövő év végéig is megköthető a hitelszerződés. A társadalmi méretű Panel Programhoz az MFB Rt. az önerőhöz szükséges forrás előteremtését biztosítja a kedvezményes kamatozású, 15 éves lejáratú hitellel.

A Panel Plusz hitel továbbra is 18 kereskedelmi banknál igényelhető. Az MFB Rt. a 2005-ben zárult pályázatokhoz kapcsolódóan eddig 7,1 milliárd forint összegű hitelkérelmet fogadott be, ezzel megközelítőleg 8500 lakás felújításához kapcsolódó hitel biztosított.

Egy évvel meghosszabbították az igénybevétel határidejét.

A hitel főbb jellemzői: Kedvezményes kamatozású, forintban igényelhető hitel, mely felhasználható az iparosított technológiával épült lakóépületek energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésére, felújítására, gépészeti rendszereinek (fűtésrendszer, melegvíz-ellátás, villamos berendezések, felvonó, szellőző rendszerek) korszerűsítésére, felújítására, környezetének (utak, játszóterek, parkok, parkolók) felújítására.

 • Hitelösszeg
  ? Lakóközösségi és önkormányzati pályázati hitel esetében a felújítás költségeinek 2/3-ad része, de lakásonként legfeljebb 800 000 Ft.
  ? Lakóközösségi önálló hitel esetében a felújítás költségeinek 75%-a, de lakásonként legfeljebb 900 000 Ft.
 • Saját erő
  ? Lakóközösségi pályázati hitel és az önkormányzati pályázati hitel esetében saját erő nem szükséges.
  ? Lakóközösségi önálló hitel (5.3. hitelcél) esetében a saját erő 25%, amelybe beszámítható az államháztartás más alrendszeréből vagy közösségi forrásból kapott támogatás.
 • Kamat
  3 havi EURIBOR + legfeljebb 2,5-3,5%/év hitelfelvevőtől függően.
 • Lejárat
  Legfeljebb 15 év.
 • Türelmi idő
  A hitel türelmi ideje a szerződéskötéstől számított legfeljebb 3 év. Amennyiben a hitelfelvevő lakás-takarékpénztári szerződéssel rendelkezik, akkor a hitel lejárata és türelmi ideje a lakás-takarékpénztári szerződéshez igazodik, de a türelmi idő nem haladhatja meg az 5 évet.

Szóljon hozzá!