ZETApress

hírportál

Pekingi együttműködés

A MÁV korszerűsítését célzó stratégiai együttműködési megállapodás aláírására került sor ma Pekingben Szarvas Ferenc, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója és a China Railway Construction Corporation vezetője között ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztálya.

A magyar vasúttársaság elnök-vezérigazgatója a Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, magyar-kínai kapcsolatokért felelős kormánybiztos által vezetett delegáció tagjaként utazott Kínába. A Pekingi Magyar Nagykövetségen tartott sajtótájékoztatón a magyar fél bejelentette, hogy a megállapodás a két cég közötti hosszú távú együttműködés kereteit rögzíti. A tervek szerint a világ egyik legjelentősebb és legnagyobb integrált építőipari vállalatcsoportjaként számon tartott kínai cég technológiai, építési és finanszírozási eszközökkel vesz részt a MÁV korszerűsítésében.

Az együttműködés területei közé tartoznak a meglévő vasútvonalak korszerűsítése, az új vasútvonalak felmérése, tervezése és megépítése, a rendszerintegráció, valamint mozdonyok és vasúti berendezések szállítása és gyártása. A felek megállapodtak abban, hogy az érintett minisztériumok és a két vállalat szakértőinek bevonásával haladéktalanul munkacsoportot hoznak létre az együttműködés jogi, pénzügyi és szakmai kereteinek kialakítására, a bevonható projektek meghatározására.

Infokommunkációs konferencia a Néprajziban

Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára nyitotta meg a magyar soros elnökség által megrendezett, Audiovizuális Ipar Jövője című kétnapos szakmai konferenciát a budapesti Magyar Néprajzi Múzeumban. Az államtitkár beszédében elmondta: az audiovizuális tartalmakkal kapcsolatban nem szabad szembeállítani a fogyasztókat és a tartalmat előállító alkotókat. Új megoldásokra van szüksége a jövő audiovizuális iparának.

Nyitrai Zsolt az Európai Unió Közlekedési, Távközlési és Energia Tanács távközlési formációjának soros elnöke beszédében hangsúlyozta: a magyar soros elnökség az Európai Digitális Menetrend alapján közelíti meg az európai államok és polgárok jólétét és versenyképességének növelését elősegítő lehetőségeket. Új megoldásokra van szükség az audiovizuális tartalmak terjesztése kapcsán is ? tette hozzá az államtitkár.

Az államtitkár aláhúzta: az új csatornák új fogyasztói szokásokat eredményeznek a mozgóképes és zenei tartalmak esetében egyaránt, amelyek jelentősen átszabják az audiovizuális piacot. A digitalizált filmek nézettsége, zeneszámok hallgatottsága az internetes térben jóval magasabb, mint amennyi érdeklődőt a mozikban vagy koncerteken el lehetne érni. Az alkotók szerzői jogainak érvényesítése érdekében olyan szabályozást kell kialakítani, amely egyszerre veszi figyelembe a tartalomfogyasztás átalakuló terét és tartja tiszteletben a szerzőket speciálisan megillető jogokat is ? mondta Nyitrai Zsolt.

Nyitrai Zsolt megjegyezte: az audiovizuális ipar fogyasztóinak és a tartalmakat előállító alkotóknak a szembeállítása nem vezet sehová, ezért meg kell teremteni a hosszú távú párbeszéd és a konszenzus lehetőségét. Fel lehet és kell oldani a látszólagos érdekellentétet a tartalmakat előállító és az azok megjelenítésére képes fejlesztők között is.

Szóljon hozzá!