ZETApress

hírportál

Konferencia az energiáról

Megújuló energia megállás nélkül ? Az okos hálózatok Magyarországon című tanulmányát mutatta be konferenciával egybekötve a Greenpeace Magyarország a Pesti Barnabás utcai La Prima Fashion Hotel Budapestben. Szóba került a Paksi Atomerőmű tervezett fejlesztése is.

Okos hálózat, vagy szuperhálózat, azaz smart grid vagy super grid? Központosított vagy nem központosított megújuló energiát felhasználó erőművek? Az energiaellátásunk jövőjéről folytatott vita egyre hevesebb, és mindenkinek megvan a saját elképzelése a csúcstechnológiai megoldásokról. A gazdasági válság ellenére egyre nagyobb a nap- és szélenergia piaca a világon.

Ahogy egyre több és több megújuló energiaforrás kapcsolódik rá az elektromos hálózatra, felmerül a kérdés: Hogyan tudjuk a megújuló energiaforrásokat integrálni a meglévő elektromos hálózatokba, és hogyan tudjuk az energiát szállítani? Vajon minden elsötétedik majd, ha nem fúj a szél, és nem süt a nap? Minden országban klímabarát infrastruktúrára van szükség.

A ?klímabarát infrastruktúrát? most kell kiépítenünk, beleértve az okos hálózatokat és a távfűtési vezetékeket is! Nem kell mindent az alapoktól kezdenünk. Sem az ?okos hálózatok?, sem a ?szuperhálózatok? nem teljesen új megoldások. A jelenlegi hálózatainkat fokozatosan, lépésről lépésre tovább tudjuk fejleszteni. Egy adott város meglévő hálózatát úgy lehet okos hálózattá alakítani, ha okosabb vezérléssel látjuk el. Sok esetben nincs szükség újabb kábelekre, elég egy számítógép alapú vezérlés, amely lehetővé teszi, hogy a nem központosított energiatermelés összhangba kerüljön a helyi energiaszükségletekkel. Ezen kérdéseket taglaljuk új tanulmányunkban, valamint a konferencián a meghívott előadók segítségével, és a kerekasztal beszélgetés során.

Okos hálózatokkal a nagyobb energiahatékonyságért és a megújulókért. A Greenpeace ma délelőtt egy konferencia keretein belül mutatta be a Megújuló energia megállás nélkül ? A klímaváltozás megfékezéséhez szükséges infrastruktúra című új tanulmányát, amelyet az EREC-kel (Európai Megújuló Energia Tanács) és a volt energetikai szakállamtitkár, Felsmann Balázs által vezetett Force Motrice nevű tanácsadócéggel közösen készített. A tanulmány fókuszában a smart gridek, azaz az okos hálózatok állnak.

Az okos hálózatok kialakítása azért fontos, mert a megújulok terjedésének egyik legnagyobb akadálya jelenleg a központosított, alapterheléssel működő erőművek köré épített infrastruktúra, amely nem képes a változó teljesítménnyel működő megújuló energiákat befogadni. A jelenlegi elavult hálózatok fokozatosan okos hálózattá való átalakításával tehetjük lehetővé, hogy a megújulok ne csak Nyugat-Európában, de itthon is nagymértékben rendszerbe építhetővé váljanak. Stoll Barbara, a Greenpeace kampányfelelőse és a tanulmány egyik szerzője elmondta: az okos hálózatok lényege, hogy számítógépes vezérléssel, nagy pontossággal irányítják oda az energiát ahol szükség van rá, azokról a területekről, ahol kisebb rá az igény.

Az intelligens mérőrendszer pedig pontosabban árazza be az energiát, így a kereslet is jobban igazodik a kínálathoz. Amikor kevesebb áram áll rendelkezésre, akkor drágább, amikor több, akkor olcsóbb lesz az energia. így ?völgyidőszakokra? koncentrálva a nagy energiaigényű tevékenységeket a lakossági és ipari megtakarítások is jelentősek lehetnek. A smart grid rendszernek a mostani, piszkos energiákra épülő erőművek is haszonélvezői lesznek, mert a jelenlegi elavult hálózat energiavesztesége náluk is veszteségként jelentkezik.

A ?klímabarát infrastruktúrát? most kell kiépítenünk. Ám nem kell mindent az alapoktól kezdenünk. Sem az ?okos hálózatok”, sem a ?szuperhálózatok? (amelyek a nemzeti okos hálózatok összekapcsolódásával jönnek létre) nem teljesen új megoldások. A jelenlegi hálózatainkat fokozatosan, lépésről lépésre tovább tudjuk fejleszteni. Egy adott város meglévő hálózatát úgy lehet okos hálózattá alakítani, ha okosabb vezérléssel látjuk el.

Stoll Barbara, a tanulmány közreműködője, a Greenpeace Klíma és energia kampányfelelőse szerint sok esetben nincs szükség újabb kábelekre, elég egy számítógép alapú vezérlő technológia, amely lehetővé teszi, hogy a nem központosított energiatermelés összhangba kerüljön a helyi energiaszükségletekkel. Az így kialakított, megújulókra támaszkodó hálózat akkor is ellátja a funkcióját, ha éppen nem süt a nap vagy nem fúj a szél.

A konferencia előadói között a tanulmány szerzőin túl olyan szakértők szerepeltek, mint Takács Gábor (Környezetvédelmi Fejlesztési Igazgatóság, ZBR Pályázati Koordinációs Iroda), Grabner Péter, (Magyar Energia Hivatal), Kovács Péter (MAVIR), illetve Kádár Péter (PhD, Óbudai Egyetem, Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar, Villamosenergetikai Intézet igazgatója). A jócskán elhúzódó konferenciát követő büféebéden csak vegetáriánus ételeket szolgáltak fel. Hamvazószerdára való tekintettel a hús senkinek sem hiányzott.

Szóljon hozzá!