ZETApress

hírportál

Karrierek a Corvinuson

Elkészülni, vigyázz, kész a Karrier Start lista! Elkészült a legjobb cégek listája pályakezdőknek ? tudtuk meg a délelőtt nyíló Karrier Expón, a Corvinus egyetemen, ahol ünnepélyes keretek között kihirdették azon cégek listáját, melyek a legjobb választást jelenthetik a pályakezdőknek álláskeresés esetén.

A Figyelő 24 oldalas mellékletében megjelent KarrierStart Top Vállalatok listája a napjainkban legnépszerűbb nyolc szakmára vonatkozóan rangsorolta a cégeket. A listán szereplő győztes vállalatok a fizetés vonzósága mellett a hírnév és a sikeresség tekintetében térnek el leginkább társaiktól. Ám ha arról van szó, hogy általában milyen szempontok szerint választ munkahelyet a legújabb diplomás nemzedék, sokkal inkább előtérbe kerül a szakmai fejlődés, a csapatmunka valamint az életvitel egyensúlya. A kutatásból kiderült az is, hogy a pályaválasztók körében a vállalatok márkanevének értéke továbbra is egyértelmű húzóerő.

A Figyelő, az Aon Hewitt és az AIESEC Magyarország Munkáltatói Márka Kutatásából kiderül, hogy hol érdemes elkezdeni egy pályakezdőnek a karrierjét. A kutatás célja az volt, hogy az egyetemeken és főiskolákon tanulók, továbbá a pályakezdők és a már több éves munkatapasztalattal rendelkezők munkaerőpiacról alkotott véleményét feltérképezze. A kérdőíveket 33 ezren töltötték ki, köztük 8 ezer diplomás pályakezdő, akik több, mint 230 vállalatot értékeltek: pontos képet adtak a vállalatok ismertségéről, vonzóságáról és megkülönböztető jellemzőikről, munkaerő-piaci versenytársaikról, továbbá versenyelőnyeikről és egyedi vonásaikról.

A diplomás pályakezdők véleménye alapján jött létre a számukra leginkább csábító öt Legvonzóbb Vállalat listája, mely azt mutatja, hogy mely vállalatoknál tudják leginkább elképzelni a jövőjüket. A Legvonzóbb Vállalat lista alapján a pályakezdők szemében az Audi, a Mol, a Nestlé, a L’Oreal és a Mercedes az a munkahely, ahol a legszívesebben elkezdenék felnőtt életüket.

A kutatás eredményei alapján összeállított fő rangsor, a KarrierStart Top Vállalatok listája a pályakezdők szimpátiája mellett a cégek által biztosított valós lehetőségeket is figyelembe vette az értékelésnél és az eredményeket a legnépszerűbb nyolc szakmai területre vonatkozóan mutatja meg (egészségügy, értékesítés, informatika, könyvvizsgálat, logisztika, marketing, műszaki és pénzügy). A felmérés alapján a legjobbak közé tartozik a Teva Gyógyszergyár, a Coca-Cola, a Hewlett Packard, az Ernst&Young, az Audi, a Bosh és a MOL ? az egyes szakmák végzőseinek leginkább ezeket a cégeket érdemes megcélozniuk az eredmények alapján.

A Figyelőben olvasható 24 oldalas összeállításból kiderül, hogy a vonzó fizetést és a megbízhatóságot tartják leginkább szem előtt a munkahelyválasztáskor az utolsó éves hallgatók és a frissen végzettek egyaránt, ám a javadalmazás és a stabilitás egyben a legmegosztóbb kategóriává válnak a vállalatok osztályozása során. A felmérés eredményei közül kiemelhető, hogy egyes iparágak vállalatait tipikusan büntették a pályakezdők: kiszorultak a korábban jóval populárisabb hipermarketek és kereskedelmi láncok, csakúgy mint a bankszektor képviselői és a biztosítótársaságok.

A kutatásból kiderült az is, hogy a listákat vezető cégek részben máshova helyezik a képzés hangsúlyait az országos átlaghoz képest. A számítástechnikai, valamint kommunikációs és prezentációs készségek fejlesztése például egyik győztes vállalatnál sem szerepelt a három legfontosabb képzési terület között. Jellemző, hogy a topvállalatok körében nagyobb arányban véglegesítik a gyakornokokat, mint az országos átlag (50, illetve 35 százalék). Ennek oka lehet, hogy ezeknél a cégeknél alaposabb a jelentkezők szűrése, másrészt az átlagban olyan cégek is benne vannak, akik a gyakornokokra folyamatosan cserélhető, olcsó munkaerőként tekintenek.

A KarrierStart Top 2011 lista összeállítását hosszas és alapos munka előzte meg. A kérdőívekből kiderült, hogy a cégek mennyire befogadóak a pályakezdőkkel szemben, milyen belépési programokat biztosítanak számukra, illetve milyen szakmai fejlődésre és karrier előmenetelre számíthatnak a fiatalok, ha hozzájuk jelentkeznek. Ezek alapján rangsoroltuk a cégeket ? mondta Sziber Éva a Munkáltatói Márka Kutatás projektvezetője (Aon Hewitt).

A pályakezdők által a legvonzóbb munkahelyeknek választott cégek azok, melyekkel nap, mint nap találkoznak. Az ismertség pedig jellemzően előfeltétele a vonzóságnak. A kutatásban felmértük az álláskeresők munkahely választási és keresési szokásait, az őket befolyásoló tényezőket, és feltérképeztük reális, vagy akár elrugaszkodott elvárásaikat a fizetés és karrier terén is. Így állt össze a Legvonzóbb Vállalat 2011 lista ? tette hozzá Vértesi Bálint, a Munkáltatói Márka Kutatás projektkoordinátora (AIESEC Magyarország).

KarrierStart Top Vállalatok 2011 ? a nyolc legnépszerűbb szakma nyertes vállalatai: Egészségügy ? Teva Gyógyszergyár Zrt. Értékesítés ? Coca-Cola; Informatika ? Hewlett Packard Magyarország Kft. Könyvvizsgálat, adótanácsadás ? Ernst&Young Tanácsadó Kft. Logisztika ? Audi Hungária Motor Kft. Marketing ? Coca-Cola; Műszaki ? Bosch csoport Magyarország; Pénzügy ? MOL Magyarország. A Legvonzóbb Vállalatok 2011 első öt helyezettje: 1. Audi Hungária Motor Kft. 2. MOL Magyarország, 3. Nestlé Hungária Kft. 4. L’Oréal, 5. Mercedes.

A győzteseket köszöntő fogadásra megint be akartak menni a büféújságírók, de már az ajtóból visszafordították őket. Néhányuknak mégis sikerült behatolni, de őket udvariasan és határozottan utasították ki a III. Előadóteremből. Igaz, addigra az élelmesebbek telepakolták a zsebüket a finomságokból a büféasztaloknál.

Szóljon hozzá!