ZETApress

hírportál

Tehetségkutatás huszadszor

Lezárult a jubileumi, 20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató verseny első fordulója. A versenyt ? az előző évekhez hasonlóan ? idén is a Magyar Innovációs Szövetség rendezi.

A Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból nyújtott főtámogatással megvalósuló projekt további társrendezője még a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Duna Televízió. A 15 és 20 év közötti korosztály számára meghirdetett verseny az Európai Unió országaiban minden évben megrendezett Contest for Young Scientists (Ifjú Tudósok Versenye) című versenysorozatnak is a része. Idén az első fordulóra 113 fiataltól összesen 91 pályázat érkezett.

A bírálóbizottság Prof. Ormos Pál, az MTA Biológiai SZBK Biofizikai Intézet főigazgatója vezetésével több szempont (eredeti, újszerű-e; tudományos szempontból megalapozott-e; megvalósítható-e; a pályázó alkalmas-e a kidolgozásra; a várható eredmény hasznosítható-e) alapján értékelte a beadott témajavaslatokat.

A zsűri a végleges döntést, a részletes értékelést követően, testületileg hozta meg január 25-én, ahol 60 pályázatot fogadott el, illetve javasolta azok részletes kidolgozását a május 4-én záruló második fordulóra. A továbbjutott pályázatok közül 25 irányul tudományos kutatásra, tanulmányra, 35 pedig eszköz, eljárás kifejlesztésére. A második fordulóba jutott 74 pályázó közül 58 gimnazista, 12 szakközépiskolás, 3 egyetemi vagy főiskolai hallgató, illetve 1 fő általános iskola hallgatója. A lakóhely szerinti megoszlás alapján a legtöbb továbbjutó ? 20 fő ? a fővárosból pályázott.

A verseny nyerteseit a zsűri a május végi ülésen választja ki. Ekkor nemcsak a közel hárommillió forint összegű ösztöndíj szétosztásáról döntenek, hanem kiválasztják azt a három pályázatot is, amelyek képviselhetik Magyarországot szeptember 23-28. között az EU Fiatal Tudósok európai döntőjén, Helsinkiben.

A versenyen kiválasztott tehetséges fiatalok ezenkívül számos nemzetközi rendezvényen vehetnek részt, többek között a tudományos versenyek olimpiáján az USA-ban (INTEL ISEF), a Stockholm International Youth Science Seminaron, illetve a Nobel-díj átadási ünnepségen. Ezen kívül a London International Youth Science Forumon, az International Sustainable World Project Olympiadon Houstonban, a China Adolescent Science & Technology Innovation Contesten c. versenyen, a svájci International Wild Life Research Week-en, továbbá a számítástechnikai projektet kidolgozó pályázók közül egy lány és egy fiú, a Google zürichi központjába látogathat.

Szóljon hozzá!