ZETApress

hírportál

Zuglóban vedd meg!

Karácsonyfadísz, képkeret, friss zöldség, vagy egy csokor virág? Helyben vedd meg! Több mint 70 bolt csatlakozott a Magyar Kerékpáros-klub ezüstvasárnap ? az Active Access nemzetközi projekt keretében ? indított kampányához, mely a gyalogos és kerékpáros bevásárlás gazdasági és társadalmi előnyeire hívja fel a figyelmet.

Míg az autóval végzett nagybevásárlások látszólag gazdaságosnak tűnnek, hosszú távon nem csak a környezetre, hanem pénztárcánkra is rossz hatással vannak, emellett a lokális kereskedelmet és közösségeket is veszélyeztetik.

A most indult kampány megmutatja, hogy munka és lakóhelyünk környezetében gyalogosan, vagy kerékpárral elérhető távolságban minden szükséges áru és szolgáltatás fellelhető. A lakosságot pontgyűjtő nyereményjátékkal motiváló társadalmi célú kampány egészen február végéig tart Zuglóban, majd tavasszal Budapest több más kerületében is elindul.

Számtalan kutatás bizonyítja, hogy a rendszeresen autóval, nagy bevásárlóközpontokban végzett bevásárlások nem csak a vásárlóknak kerülnek többe, hanem tönkreteszik a lokális kereskedelmet és szolgáltatóipart, valamint indokolatlanul nagy terhet jelentenek a környezetnek is.

A zuglóiaknak már nem kell messzire autózniuk, ha élelmiszert, zöldséget, villanykörtét, papír-írószert, vagy például képkeretet szeretnének venni. Elég, ha a helybenveddmeg.hu oldal térképén megkeresik az akcióban résztvevő boltokat, melyek bejárati ajtaján Helyben vedd meg! ? matrica is jelzi, hogy az adott üzletben pontokat kaphatnak a gyalogos, vagy kerékpáros vásárlásokért. A február végéig tartó kampányban minden résztvevőnek 18 matricát kell összegyűjteni ahhoz, hogy esélye legyen, az 50 darab egyedi Helyben vedd meg! ? táska, vagy egy százezer forintos vásárlási utalvány megnyerésére.

A zuglói projektet követően tavasszal Budapest további kerületei is bekapcsolódnak az akcióba. A Helyben vedd meg! ? kampány részleteiről idekattintva található bővebb leírás és folyamatosan frissülő információ ? tudtuk meg Myat Kornéltól.

Szóljon hozzá!