ZETApress

hírportál

Fejlődő egyetem

Uniós forrásból valósult meg energiahatékonysági beruházás a Pannon Egyetem Georgikon Karán. Közel 79 millió forintból végrehajtott, energiahatékonyságot növelő épületfejlesztési beruházás átadására került sor ma Keszthelyen a Pannon Egyetem Georgikon Karán.

A teljes nyílászárócserével, homlokzatszigeteléssel és kazánrekonstrukcióval járó beruházást Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára ünnepélyes keretek között adta át az oktatási intézmény vezetőinek és hallgatóinak ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

Bencsik János köszöntőjében hangsúlyozta: a Kormánynak ? ez volt az eddig lefolytatott konzultációk tapasztalata is ? elsősorban hasonló, komplex megoldásokban kell gondolkodnia, hiszen csak ily módon lehet hosszútávon is fenntartható energia-megtakarítást elérni úgy, hogy közben a széndioxid-kibocsátást is jelentős mértékben csökkentjük. Az Új Széchenyi Terv 2011 januárjában indul el, és bízom benne, hogy tavasszal már az energiahatékonyságot növelő épületenergetikai pályázatok is kiírásra kerülhetnek ? tette hozzá az államtitkár.

Bencsik János emlékeztetett rá: a magyar épületállomány döntő többsége energetikailag igen rossz állapotban van, legyen szó akár panelépületekről, lakóházakról vagy közintézményekről. Ezek felújítását, energetikai fejlesztését az elkövetkező 15-20 évben feltétlenül végre kell hajtani, ami a lakóknak, a fenntartó szervezeteknek és a beruházásokat végző vállalkozásoknak egyaránt a hasznára válhat.

A Környezet és Energia Operatív Program pályázatán keresztül támogatott felújítási munkálatok két szomszédos létesítményt érintettek Keszthelyen. A Pannon Egyetem Georgikon Kara D épületének esetében sor került a nyílászárók cseréjére és a homlokzat szigetelésére. A mellette álló Pethe Ferenc Kollégiumban az ott található gázkazánok cseréje valósult meg ? a kollégium esetében a homlokzatszigetelés és a nyílászárók modernizálása már 2003-ban megtörtént.

Az elvégzett beruházásoknak köszönhetően jelentősen csökkent az épületek fűtési energiaszükséglete és energiafogyasztása, ami magával vonja az üzemeltetési költségek évenkénti mintegy 5,3 millió forinttal történő mérséklődését. A fejlesztések közvetett eredményeként jelentős ? mintegy 85 tonna/év ? mértékben csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása is.

Szóljon hozzá!