ZETApress

hírportál

UNITECH2008 az egyetemen

Felsőoktatási Technológia Transzfer Fórum címmel rendeznek konferenciát holnap délelőtt 10 órától a BMGE lágymányosi Informatikai Központjában. A konferencia célja a felsőoktatási intézmények kutatás-hasznosítási és -technológiai transzfer-tevékenységének fejlesztése.

S hogy mit is kell tudnunk erről elöljáróban? Gazdasági versenyképességünk egyik legjelentősebb motorja az innováció, melynek központjai a legjobb egyetemeink. A felsőoktatási intézmények sok kihívással küzdenek, melyek közül az egyik a vagyongazdálkodás kérdése, azon belül is a szellemi vagyon kezelése.

A felsőoktatási intézmények többsége a szabad vagyonkezelést szorgalmazza, melyet a Bokros Lajos által jegyzett informális egyetemi gazdasági tanács fórum tavaly megjelentetett vitaanyaga is szorgalmaz. A Pénzügyminisztérium ezzel szemben nem támogatja a felsőoktatási intézmények önálló vagyongazdálkodását, a szellemi tulajdonok területén is csak kicsiny mozgásteret adott a kormány a hasznosító vállalkozások létrehozásának lehetőségével.

Az UNITECH2008 konferencia célja, hogy megvitassa az érintett egyetemi, kormányzati és ipari vezetők bevonásával a felsőoktatási intézmények kutatás-hasznosítási és technológia transzfer tevékenységének fejlesztését, az innovációs holding szellemi vagyonkezelő társaságok megalapításának lehetőségét.

A rendezvényen szó lesz a felsőoktatási intézmények jelenlegi kutatás-hasznosítási és technológia transzfer gyakorlatáról, a felsőoktatási intézmények és a vállalkozások kapcsolatáról, a jogszabályi háttérről, valamint egy sikeresen működő svéd egyetemi kutatás-hasznosítási modell is bemutatásra kerül.

Szóljon hozzá!