ZETApress

hírportál

Javuló közlekedésbiztonság!

83 településen javul a közlekedésbiztonság az úthasználati díj áprilisi kiterjesztésének köszönhetően. E többletbevételből a GKM 2007 szeptemberében pályázatot hirdetett meg a gyalogosok védelmét és a járművek sebességének ellenőrzését szolgáló beruházások megvalósítására ötszázmillió forint keretösszeggel, amelyen 83 önkormányzat 153 projektje nyert támogatást. Emellett a tárca ötmilliárd forintot fordított a fő- és mellékúthálózat felújítására olyan útszakaszokon, amelyeket korábban a tehergépjármű forgalom tett tönkre, országosan 180 kilométeren.

Az ötszázmillió forint összértékű pályázatra október 31-ig 158 önkormányzat anyaga érkezett be, amelyből 156 önkormányzat 345 projektje felelt meg a kiírt feltételeknek, több mint egymilliárd forintértékben. A bírálati szempontok között a legnagyobb súllyal a közlekedésbiztonsági helyzet szerepelt. Nagy súllyal esett latba a pályázó önkormányzat által vállalt önrész, a helyi közútkezelő véleménye, a járműforgalom, a nehézgépjármű-forgalom, valamint a tervek készültségi foka is.

Az önkormányzatoktól a legtöbb igény sebességkijelző telepítésére érkezett, ezt követte a gyalogátkelőhely létesítését ? középszigettel vagy jelzőlámpával, esetleg sárga villogóval, sebességkijelzővel kiegészítve ? célzó projektek száma, de a településkapu létesítését, mely a közlekedés biztonságát a település belépési pontjain sávelhúzással elősegítő forgalomtechnikai megoldás, részesítette előnyben.

Érezhető változások 83 településen, valamint országosan 180 kilométeren

A 83 önkormányzat 153 nyertes projektje közül 84 gyalogátkelőhely létesítésére, átalakítására ? például jelzőlámpával, középszigettel ? nyert támogatást. Sebességkijelző 51 helyre kerülhet, településkaput 16 helyen létesíthetnek, sárga villogó két helyen javítja majd a biztonságot. A nyertesek listája megtalálható a GKM honlapján. A beérkezett pályázatok száma, valamint a keretösszegnél több mint kétszer nagyobb forrásigény jelzi az önkormányzatok igényét a közlekedésbiztonság növelésére, ezért a GKM 2008-ban is tervezi a pályázat meghirdetését hasonló feltételekkel.

A közlekedés biztonságát javítja a fő- és mellékúthálózat felújítására fordított, több mint ötmilliárd forint is, amely a vártnál nagyobb matricabevételekből származott. A forrás elosztása a régiók között az úthálózatok hosszának arányában, a regionális fejlesztési tanács döntését is figyelembe véve történt, és országosan összesen 180 km utat érint. Többnyire olyan szakaszokat, amelyeket korábban a tehergépkocsi forgalom tett tönkre, és közvetve 62 település számára teszi biztonságosabbá a közlekedést. A közúthálózat színvonalát érezhetően javító munkák ? profiljavítás, burkolat-megerősítés ? jelentős része az idén befejeződött.

Szóljon hozzá!