ZETApress

hírportál

Eredményes évet zár az MFB

870-880 milliárdos mérleg-főösszeg, tízmilliárdot meghaladó nyereség. Jövőre százmilliárd új hitelkihelyezés, három új finanszírozási program áprilisig. Minderről a Magyar Fejlesztési Bank hagyományos évértékelő sajtótájékoztatóján Erős János vezérigazgató számolt be. A bank 2007-ben is fokozta hitelezési aktivitását, új befektetési stratégiát dolgozott ki, miközben folytatta az MFB Bankcsoport átalakítását. A 2008-as fejlesztési tervek kapcsán bejelentette, hogy három új finanszírozási programot indítanak el áprilisig a gép- és beruházási lízing-, a forgóeszköz- és a devizarefinanszírozás területén.

Az idei üzleti eredményeket ismertetve Czirják Sándor vezérigazgató kiemelte, hogy a Bank mérlegfőösszege az év végére elérheti a 870-880 milliárd forintot, várható 10,3 milliárdos nyeresége pedig kis mértékben meghaladja a tervezettet, miközben működési költségei csökkentek az előző évhez képest. December végére várhatóan a teljes autópálya-portfolió visszafizetésre kerül. Az éves 417 milliárdot elérő törlesztés lényegesen átalakítja az MFB mérlegszerkezetét. A Bank jövőre százmilliárd forint új hitelkihelyezéssel, valamint nyolcszázmillió euró forrásbevonással számol.

A sajtótájékoztatón Gál Péter, az MFB vezető közgazdásza a Bank 2008 évi várható gazdasági környezetét érintő legújabb makrogazdasági elemzések eredményeiről számolt be.

Az MFB aktívan hitelezett az év során, az Energiatakarékossági és a Pályamódosító Programmal kiterjesztette azt a lakosság felé is. Az Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram keretében a hitelcélok egyszerűsítése és összevonása mellett új hiteleket is meghirdettek, köztük a Forrás Áthidaló Hitelt, a Vidékfejlesztési Hitelprogramot, valamint a Kisvállalkozói Hitelt. A Bank továbbra is finanszírozást nyújt az Új Magyarország NFT programjaihoz a saját erő pótlására, és a kkv-k versenyképességének javítására. Az év során ugyancsak újabb hitelcélokkal egészültek ki az Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési, valamint az Agrárfejlesztési Hitelprogram lehetőségei. Összességében a bank a kedvezőtlen beruházási környezet ellenére több mint 140 milliárd forint hitelt folyósított.

Erős János vezérigazgató megerősítette, hogy 2007-ben új, közvetlen tőkebefektetéseket az MFB már nem hajtott végre, ugyanakkor átstrukturálta tőkebefektetési politikáját. Ennek célja a költséghatékonyság javítása, valamint az üzleti folyamatok racionalizálása volt. Jelenleg az igénylők és a tőkeigény nagysága szerint szelektálják a kérelmeket: a kisvállalkozásokkal a Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Zrt. foglalkozik, a közepes és nagyvállalkozások tőkeigényeit pedig az MFB Invest Zrt. bírálja el. A vezérigazgató hangsúlyozta: a Bank fejlesztési tőkebefektetési stratégiája az EU szabályozással összhangban, a jövőben elsősorban a piaci befektetők bevonásával létrehozott kockázati tőkebefektetési alapokon keresztül fog megvalósulni.

A 2008-as fejlesztési tervek kapcsán Erős János bejelentette, hogy áprilisig az MFB három új finanszírozási programot indít el a gép- és beruházási lízingfinanszírozásra, a forgóeszköz finanszírozásra, valamint a devizarefinanszírozásra, ez utóbbit még február folyamán. A Magyar Fejlesztési Bank ez évi eredményeiről szólva Czirják Sándor vezérigazgató a Bank üzleti aktivitásának erősödését hangsúlyozta. Az év során jóváhagyott hitelkérelmekkel közel 5.200-ra nőtt a kedvezményes hitelt felvevők száma, a hitelek összege eléri a 320 milliárd forintot. A kereskedelmi bankokkal megkötött refinanszírozási megállapodás keretében kihelyezett hitelek állománya mintegy 210 milliárd lesz az év végén. Az autópálya portfolió visszafizetésén túl a kihelyezett hiteleknél is a türelmi idő lejártával egyre jelentősebbek a törlesztések, így a hitelállomány fenntartása is jelentős kihelyezéseket igényel, ezért a korábbinál lassúbb állománybővülés lesz ? hangsúlyozta Czirják Sándor.

Szóljon hozzá!