ZETApress

hírportál

Nem lesz hétfőn vasutassztrájk?

A kormány nevében tárgyaló GKM, a Vasutasok Szakszervezete (VSZ), a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ), és a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete (PVDSZ) megállapodást írt alá ma a vasúti mellékvonalak üzemeltetésének kérdéseiről, melyet a MÁV Zrt. is tudomásul vett. A sikeres megállapodásnak köszönhetően a VSZ visszavonta a december 17-ére meghirdetett sztrájkfelhívását. A MOSZ és a PVDSZ vállalta, hogy a megállapodásban rögzítettek megváltoztatására sztrájkot nem kezdeményez. A VDSZSZ a jelen lévő szakszervezetek közül egyedüliként nem írta alá a megállapodást, sztrájkfelhívását továbbra is fenntartja.

Az aláíró felek megegyeztek abban, hogy a GKM a vizsgált 38 mellékvonalból 26 esetében a teljes 2007/2008. menetrendi évre, 12 vonal esetében pedig május végéig rendeli meg a vasúti közszolgáltatást. A működési reformról, illetve az esetleges szolgáltató-váltásról további egyeztetésekre kerül sor. Az egyeztetések során áttekintik az idén márciusban 14 plusz öt vasútvonalon felfüggesztett vasúti személyszállítás gazdasági és társadalmi hatásait. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete ezt kevésnek találta.

A felek a megállapodásban rögzítették, hogy a Kormány az esetleges szolgáltató-váltás és a térségi vasutak kialakítását célzó tárgyalások, pályázati eljárások során kiemelten kezeli az érintett munkavállalók továbbfoglalkoztatását. Az ezzel kapcsolatos valamennyi információt az érdekképviseletek számára átadja. A felek a jelen megállapodásban foglaltak végrehajtására Vasúti Egyeztető Bizottságot hoznak létre, amely Bizottság az általa elfogadott munkarend szerint működik. A Bizottság minden hó utolsó hetében előre egyeztetett időpontban ülésezik. Az első ülésre jövő januárban kerül sor.

Szóljon hozzá!