ZETApress

hírportál

Elmával a díjátadásra

Elektromos autóval érkezett Kóka János a Millenáris Parkba. A gazdasági és közlekedési miniszter félóra alatt tette meg az utat a belvárosi Honvéd utcából Budára. A nyolcszáz kilogramm tömegű, kétszemélyes gépjárművet 14 darab 16 voltos, 60 amperes újratölthető akkumulátor hajtja, mely összesen háromszáz kilót nyom. Áruk egyenként nyolcezer forint. Egy töltéssel ? mely három órát vesz igénybe ? 80-100 kilométert tehet meg 100-120 kilométeres sebességgel.

Az autót 1993-ban fejlesztették ki Németországban magyar szakemberek segítségével. Eddig kétszáz darab készült el belőle, melyet azóta is használnak Skandináviában. A környezetkímélő autók ott ingyen parkolhatnak, s a súlyadók alól is mentesek. Áruk tízezer euró, mely a sorozatgyártáskor csökkenni fog. Ez utóbbira talán hazánkban kerül sor.

A tárca szeretné, ha Székesfehérváron gyártanák az új villanyautókat. Ez 250 új munkahelyet és sok ezer új autót jelentene. A TZ-ELMA nevű befektető csoport a legnagyobb esélyes. Nevük azt jelenti, hogy Első Magyar Elektromos Autógyártó. A kiskocsinak is szeretnének nevet adni, s ehhez országos pályázatot indítanak.

Nem sikerült megtudnom, hogy a németeknek és a skandinávoknak miért nem üzlet a sorozatgyártás, ha már 14 éve foglalkoznak a modellel. Miért nálunk készül az Audi, miért Esztergomban gyártják a Suzukit? ? kérdezett vissza a miniszter. ? Bizonyára nálunk kifizetődőbb a gyártás, felelte végül is.

A ?tankolást? napkollektoroknál szeretnék végeztetni, s a kereskedőket ilyen töltőállomások fenntartására kötelezni, hallottuk még a sajtótájékoztatón. Azt is megtudtuk, hogy újrahasznosítható anyagból készült a karosszéria, mely bevált a törésteszteken.

A GKM ? a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, valamint az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával ? ötödik alkalommal hirdetett gyermekrajz- és fotópályázatot az Európai Mobilitási Hét alkalmából. A felhívásra 2900 alkotás érkezett. A miniszter az elektromos autó bemutatása után osztotta ki a különdíjakat és a fődíjakat. A díjazott műveket bemutató kiállítás megnyitójára a díjátadót követően került sor a Jövő Háza Központban, a park B épületében.

Szóljon hozzá!