ZETApress

hírportál

Bizonytalan lesz az eljutás

Ma sem született megállapodás a holnapi sztrájk idején biztosítandó még elégséges szolgáltatásokról a vasúttársaságok és a szakszervezetek között, a vonatok közlekedése ezért kiszámíthatatlan lesz. A hatórás általános vasutassztrájk ideje alatt, holnap reggel 6 óra és déli 12 között, illetve a munkabeszüntetést követő időszakban késésekre, járat-kimaradásokra, útvonal-rövidülésekre kell számítani, a vonatok közlekedése tehát ebben az időszakban kiszámíthatatlan lesz. Az utasoknak fel kell készülni arra is, hogy a sztrájk kezdete előtt közlekedő vonatok nem érkeznek meg célállomásukra, ezek útközben várakoznak.

A MÁV a vasúton történő eljutást ? az érintett szakszervezetek elzárkózása, illetve a még elégséges szolgáltatásokról szóló megállapodás hiányában ? nem tudja garantálni, ezért ebben az időszakban a vonaton történő utazást felelősen nem javasolja. A munkabeszüntetés közel 1300 vonatot érint. Ismeretes, hogy a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz Szolidaritás) és a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) általános sztrájkot hirdetett november 21-én, szerdán, reggel 6 órától déli 12-ig. A munkabeszüntetés ideje alatti szolgáltatásokról tartottak egyeztetést, első alkalommal november 15-én, majd tegnap is és ma is. Ezek az egyeztetések nem hoztak megállapodást, holott a vasúttársaságok a tárgyalásokon konstruktivitást és kompromisszumkészséget mutattak, adta hírül Sajtószolgálatuk.

Nincs megállapodás a még elégséges szolgáltatásról

A MÁV-START Személyszállító Zrt. mindhárom egyeztetés során a kiszámíthatóság jegyében kezdeményezte, hogy a sztrájk kezdete (reggel 6.00 óra) előtt menetrend szerint induló személyszállító vonatok a teljes útvonalon, a végállomásukig közlekedjenek, továbbá, valamennyi nemzetközi vonat közlekedjék a munkabeszüntetés ideje alatt is. A START kérését a szakszervezetek azonban nem kívánták teljesíteni. A vasúttársaság a pályaudvarokon tájékoztatja az utasokat, de a munkabeszüntetés miatt a jegykiadás bizonytalan lesz. Mint azt a MÁV-START Zrt. korábbi sajtóközleménye tudatta, a MÁV-START a sztrájk miatt elhalasztott utazásokra szóló, előreváltott menet- és helyjegy árát a kezelési költség levonása nélkül visszatéríti, ennek részletei a MÁV-START Zrt. közleményében, a társaság honlapján olvashatók.

A sztrájktörvény rendelkezik arról, hogy a személy- és vagyonvédelemről a munkabeszüntetés időtartama alatt is gondoskodni kell. A jogszabálynak megfelelően az utas-biztonság, a vagyonvédelem, valamint a balesetelhárító, vagy katasztrófa elhárítás céljából forgalomba helyezett vonatok közlekedése biztosított lesz a sztrájk ideje alatt is.

A MÁV Cargo a sztrájk ideje alatt 32 tehervonat közlekedtetését kérte az érdekvédőktől, azonban a szakszervezetek ehhez sem járultak hozzá. A sztrájk ideje alatt a MÁV hálózatán ezért a tehervonatok közlekedése is bizonytalan lesz, szünetelhet a tolatási művelet (vonat-előkészítés), továbbá az iparvágányok kiszolgálása is.

A MÁV-START Zrt. a munkabeszüntetés miatt elhalasztott utazásokra szóló, előreváltott menet- és helyjegy árát a kezelési költség levonása nélkül téríti vissza, az alábbi szabályozás szerint: Ha az utas a munkabeszüntetés miatt az utazás megkezdése előtt, november 21-én 0 órától kezdve, november 22-én délig úgy dönt, hogy lemond az utazásáról, az előre megváltott menet- és helyjegyek árát, valamint az IC/IP pótjegy árát kezelési költség levonása nélkül visszatérítik. A sztrájk miatt elmaradó IC, IP vonatokra megváltott helyjegyek, pótjegyek árát levonás nélkül visszatérítik.

Az utas, aki a nemzetközi vonat elmaradása miatt mond le az utazásról, a Magyarországon váltott nemzetközi menetjegy ára és a helybiztosítási díj levonása nélküli visszatérítésére jogosult. Más vasút által kiállított menetjegyek ára nem téríthető vissza. Az ilyen jegyeket a kiadó vasút általi visszatérítéshez igazolni kell. A sztrájk időszaka alatt a menetdíj-visszatérítést azon pénztárainkban igényelhetik, melyeket nem érint a munkabeszüntetés. Kezelési költség levonása nélkül a megvásárolt menetjegyek, IC/IP pótjegyek visszatérítése a sztrájkot megelőző nap 0 órától, a sztrájk lemondását követő 3-ik nap 24 óráig igényelhető.

Szóljon hozzá!