ZETApress

hírportál

Ünnep a Zara Hotelben

Az elmúlt héten hivatalosan is megnyílt a június 15-től már vendégeket fogadó Continental Hotel Zara****Superior ? tudtuk meg az ünnepségen fotózó Lantai Józseftől.

A 180 éves múltra visszatekintő egykori Hungária Fürdő és Continental Szálló épületegyüttes helyén felépült Hotel Grand Opening-jén mintegy félezer vendég jelenlétében az est díszvendége, Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Mazen Al Ramahi tulajdonos ünnepélyesen vágta át a nemzeti színű szalagot. Scheer Sándor, a kivitelező Market-Kohinor konzorcium képviseltében szimbolikusan átnyújtotta az épület kulcsait a miniszternek, a tulajdonosnak és Géher Zoltán igazgatónak.

A megnyitón megjelentek a magyar turisztikai élet képviselői is, többek között Horváth Endre, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára, és a Contitnental Hotel két volt igazgatója: Mányai Lóránd és Duli László. A vendégeket Erdei János, a Magyar Szállodaszövetség elnöke és Réthelyi Miklós, valamint Ráday Mihály köszöntötte, akinek jelentős szerepe volt a hotel helyén valaha állt Hungaria fürdő műemlék részének megőrzésében, s aki nemzetközi építészeti-díjra is esélyesnek minősítette az itthon máris Podmaniczky-díjas épületet.

Géher Zoltán, a ház igazgatója bemutatta vezető munkatársait, közöttük Jakab Gábor értékesítési igazgatót és büszkén adhatták tudtunkra, hogy a nyitás óta eltelt három hónapban mintegy 75 százalékos foglaltságot ért el a szálloda. A hivatalos ünnepi ceremóniát Duda Éva és táncosainak antik-szecessziós divatbemutatója követte, melyet Behumi Dóri és Fellegi Tamás műsora zárta, akik a régi pesti sanzonokkal idézte fel a századforduló hangulatát, majd nagyszabású fogadással folytatódott. Közben a vendégek az elsők között megnézhették a Continental Hotel Zara****Superior épületét.

Budapest három legjelentősebb fürdője közé tartozott az 1827-ben Gamperl András selyemkereskedő által épített Gamperl-féle Vasfürdő. Az 1838-as pesti árvíz azonban elmosta ezt az első épületet, s az újjáépült fürdőházat az 1840-es évektől kezdték Hungária néven emlegetni a pestiek. 1907-ben Ágoston Emil készített terveket a 44-es számú telken felépítendő impozáns, korszerű fürdőházra. 1910-ben adták át a többemeletes, bécsi szecessziós stílusú épületet, amelyben a fürdőhelyiségek mellett egy úszóversenyek lebonyolítására is alkalmas, oszlopos úszócsarnok is helyet kapott.

Az uszoda üvegkupolája mechanikusan mozgatható volt, amelyet szép idő esetén széttoltak, hogy a vendégek a szabad ég alatt fürdőzhessenek. A főhomlokzatot és a medenceteret Zsolnay-kerámiával, bronz falikarokkal és korlátokkal, faragásokkal díszítették. A népszerű Hungária fürdő 1955-ben zárt be, és 1965-től a szomszédos Continental Szálló használta az egyre elhagyottabb egykori fürdő néhány helyiségét. 1970-ben a Continental Szálló is végleg becsukta kapuit.

Sajnos a ?80-as évekre az épület állapota életveszélyessé vált, a fürdő belső terét díszítő csempéket és majolikákat elhordták, az üvegkupola megsemmisült, s az épületben hajléktalanok rendezték be menedékhelyüket. Bár már a nyolcvanas években elkészültek a tervek a felújításra, 1985-ben szétverték a fürdő homlokzatának hatalmas, Zsolnay-féle eozinmozaikokkal ékes domborművét.

Az állami kézben lévő területet a rendszerváltás után privatizálták. 1994-ben a Dohány utca 44. alatti fürdő, valamint a 42. alatti szálloda és a Klauzál utca 6. alatt álló épületszárny fővárosi védelmet kapott, amelyet utóbbi kettő esetében még abban az évben visszavontak. A Hungária fürdő maradványait 2004-ben ideiglenes védettség alá helyzeték, míg 2005-től teljes műemléki védettséget élvez. A 2008 októberében megkezdett felújítása munkálatok óta a terület hihetetlen ráncfelvarráson esett át.

A telek beépítésének jogi huzavonáját követően a ZeinaHotel Szolgáltató Kft., Mazen Al Ramahi tulajdonában lévő Continental Hotel Zara****Superior felépítésének tervével előállva alig egy év alatt hangulatos és látványos oázist varázsolt a belváros szívébe. Vékony Péter és Hegedűs Péter építész, Ráday Mihályt hívták segítségül. Szerencsére a Budapesti Városvédő Egyesület archívumában számos, a hatvanas-hetvenes évekből való fénykép található, amelyek viszonylag ép állapotban mutatják a fürdőteret. Ennek alapján, bár teljesen rekonstruálni nem lehet, az eredeti belső számos eleme visszakerült a helyére, a falikaroktól a bronzdíszítéseken a gyönyörű forgóajtóig.

Az egykori fürdő mára art-deco és szecesszió harmonikus elegyeként új színfoltjává vált a hazai szállodaiparnak. A design elvárásainak megfelelően a 220 superior, az exkluzívabb deluxe, executive szobák és a teraszos lakosztályok az említett art-deco hagyományokat követve lettek berendezve, ugyanakkor a tervezők kreativitását dicséri a drapériákban és tapétákban visszaköszönő egykori Continental szálló szalvétájának mintázata. Az egyszerű, de annál nagyszerűbb, hagyományokat őrző ötletek mellett a tervezők: Sáfrány Csilla és Vörös Virág az igényes és elegáns minőségi belső tér kialakítására törekedtek. A múlt századi romantikát ötvözve a jelenkor technológiájával a Continental Hotel Zara****Superior tökéletes helyszíne konferenciáknak, továbbképzéseknek és üzleti megbeszéléseknek is.

A háznak, mint a Hungária jogos örökösének különlegessége, hogy fitness és wellness részlegét nem a földszinten építette ki, hanem a szálloda legfelső emeletén. Tetőkertjéből a füstös kémények, régi ódon háztetők madár lakta csendes magányán keresztül, a város hétköznapi zajából mit sem engedve fel a hetedik emeletig gyönyörű panorámát kínál a budai hegyek felé. A 272 szobás, négycsillagos, superior besorolású szálloda 4 szobatípussal, 130 férőhelyes ARAZ étteremmel, Galéria kávézóval, 5 különteremmel, 60 férőhelyes garázzsal, 2 belső kerttel, masszázs részleggel, wellness központtal, külső és belső, tetőtéri medencékkel és páratlan budapesti panorámát nyújtó tetőkerttel június közepétől várja vendégeit.

Az impozáns és gyönyörű épületet anélkül, hogy az első benyomásoktól túlzásokba ne essen az ember, szavakkal bemutatni nagyon hálátlan és nehéz, sőt képekben is inkább albumszerűség kívánkozna, és még nem is tértem ki az ARAZ étteremre. A mellékelt fotók ? melyekhez a ceremónia nagyszerű műsora is idekívánkozik ? csak ízelítők a szálloda miliőjéből. Az igazi élményhez el kell menni a Continental Hotel Zara****Superiorhoz és meg kell nézni mindenkinek, aki szereti Budapestet!

Szóljon hozzá!