ZETApress

hírportál

Szülinap a Boehringernél

125 éves siker és biztos jövő ? évfordulót ünnepel a Boehringer Ingelheim gyógyszergyár. Az idén 125 éves Boehringer Ingelheim a világ legnagyobb, családi tulajdonban lévő gyógyszercége mindig is hű maradt a vállalatot alapító Albert Boehringer által kitűzött célokhoz: kutatással, fejlesztéssel és új gyógyszerek forgalmazásával járul hozzá emberek és állatok gyógyításához.

A vállalat a világ minden részén jelen van, 142 leányvállalata 41 ezer-ötszáz főt foglalkoztat, ebből csak Németországban 11.434 alkalmazott dolgozik. A Boehringer Ingelheim 20 évvel ezelőtt alapította magyarországi szervezetét, amely jelenleg közel 90 főt foglalkoztat. ? A tulajdonosok 1885 óta szilárd pénzügyi kereteket biztosítottak a vállalat működéséhez, és ez ma sincs másképp. A vállalati stratégia folytonosságának fenntartásával azon dolgozunk, hogy a Boehringer Ingelheim független vállalatként hosszú távon legyen sikeres ? mondta Christian Boehringer, a Tulajdonosi Bizottság elnöke.

Saját kutatásaink és fejlesztéseink biztosítják növekedésünket ? olvasható nagy betűkkel a vállalat plakátján. Az intenzív kutatómunka eredményeként jelenleg is széles és értékes vényköteles és vény nélkül kapható termék-portfolió áll rendelkezésre, a fejlesztés alatt álló készítmények hosszú sorában pedig megtalálhatók a stroke megelőzésére, a cukorbetegség kezelésére, és az onkológiában alkalmazható, ígéretes és néhány éven belül forgalomba kerülő termékek. A vállalat Magyarországon is egyre jelentősebb gyógyszerválasztékot biztosít: a krónikus obstruktív légúti betegség (COPD), az asztma, a szív-érrendszeri betegségek, a stroke, a diabétesz, a Parkinson-kór, illetve az artrózis kezelésére, továbbá a vény nélkül kapható gyógyszereikkel a gyomor és a bélrendszer, valamint a felső légúti megbetegedések területén is.

A vállalatot a kutatás és a fejlesztés viszi előre

A Boehringer Ingelheim célja kezdetektől fogva olyan innovatív gyógyszerek fejlesztése, amelyek az eddig nem megfelelő gyógyszeres terápiával rendelkező betegségeket gyógyítják. A vállalat Viramun? nevű készítménye új vegyületcsoportba tartozó hatóanyagot tartalmazó HIV-elleni gyógyszerként került piacra, és kínál új terápiás alternatívát. Az innováció további példái a Parkinson-kór tüneti kezelésére alkalmazott Mirapexin?, továbbá az idült obstruktív tüdőbetegség (COPD) terápiájára 2005 óta alkalmazható Spiriva?, mely napjainkban a COPD kezelésére világszerte a leggyakrabban rendelt gyógyszer.

A Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság által alapított pályázaton a COPD kezelésében innovatív megoldást biztosító Spiriva? készítmény elnyerte az Év Gyógyszere 2007 megtisztelő címet. A Micardis? bevált vérnyomáscsökkentő és a világon az egyetlen angiotenzin-receptor blokkoló, aminek a terápiás javallatai között 2009 óta szerepel a súlyos szív-érrendszeri szövődmények (pl. szívroham, stroke) kockázatának csökkentése.

Innováció a jövőért

A Boehringer Ingelheim világszerte működő kutatóbázisai közül a németországi Biberachban működő ? 4500 főt foglalkoztató ? centrum a legnagyobb. Ebben a létesítményben található a vállalat hatalmas gyógyszerkutató központja; a biofarmakonokat kutató, fejlesztő és gyártó biotechnológiai részleg, amely a világ leginnovatívabb intézményei közé tartozik.

A dabigatran-etexilát hatóanyagot a biberachi központban kutatták és fejlesztették. Ez az új, szájon át adható trombingátló 2008 óta van forgalomban Pradaxa? védett néven, térd- vagy csípőízület-pótló műtétet követő thrombo-embóliás szövődmények megelőzésére. A Pradaxa?-t a pitvarfibrilláló betegeket fenyegető stroke prevenciójára alkalmazva valódi áttörés lesz az orvoslásban. A dabigatran-etexilát forgalmazásának soron következő célkitűzése, hogy a nemzetközi piacokon is törzskönyvezzék ezt a hatóanyagot.

A Boehringer Ingelheim szakadatlanul tovább kutat: orvostudományi ismereteiket folyamatosa bővítik a betegek ezreinek részvételével zajló, nagyszabású, kontrollált vizsgálatok adatai, és teszik hatékonyabbá a három leggyakoribb halált okozó betegség, nevezetesen a szív-érrendszeri betegségek, a stroke, és a COPD kezelését. ? Az elkövetkező néhány évben a Boehringer Ingelheim diabetológiai és onkológiai terápiára alkalmazható gyógyszerei is elérhetővé válnak az orvosok és betegek számára. Határozott elképzelésekkel és a szükséges tudás birtokában jelenünk meg ezeken az új területeken ? összhangban a vállalat vezérelvével, miszerint új gyógyszerek kutatásával, fejlesztésével, gyártásával és forgalmazásával szolgáljuk az emberiséget ? hangsúlyozta Andreas Barner professzor, az igazgatótanács elnöke és a vállalatvezetés gyógyszerkutatási-fejlesztési és orvostudományi ágazatért felelős tagja.

Az innovatív gyógyszer befektetés, mely az egészségi állapot javításával hozzáadott értéket teremt. Célunk, hogy új és értékes gyógyszerekkel lássuk el az emberiséget, ezért kutatunk, fejlesztünk, gyártunk és forgalmazunk olyan készítményeket, amelyek egyre jobb és korszerűbb megoldásokat kínálnak az egészséggel kapcsolatban felmerülő problémákra. Kiemelten fontos feladatunk, hogy a gyógyszereink megfelelő alkalmazása érdekében a vényköteles és a vény nélküli szereinkről elegendő tájékoztatást adjunk orvosoknak, gyógyszerészeknek és a betegeknek ? mondta Dr. Zalai Gábor, a Boehringer Ingelheim magyarországi leányvállalatának igazgatója. Vele nemrég a László kórházi ajándékozáson találkoztunk.

Szóljon hozzá!