ZETApress

hírportál

Atomenergia az Akadémián

Az atomenergia a diverzifikáció és az energiabiztonság eleme. A magyar energiapolitika kérdései jóval összetettebbek annál, mintsem azokra a nukleáris energia használata választ adhatna, ugyanakkor az atomenergia fontos eleme a magyar energiaellátási rendszernek ? mondta Fellegi Tamás a Confrontations Europe által szervezet Atomenergia Európában: Az elfogadástól a támogatásig című konferencián tartott előadásában, Budapesten.

Beszédében a miniszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kormány az ország energiafüggetlenségének szem előtt tartásával, az Európai Uniónak tett vállalásainak megfelelően elkötelezett a megújuló energiaforrások terjedésének ösztönzése iránt is.

Magyarország 2011 januárjától tölti be az Európai Unió soros elnökének tisztét, és ebben a pozícióban elő kívánja készíteni egy új, a nukleáris hulladékok kezelését, illetve a kimerült fűtőelemek kezelését szabályozó irányelv megalkotását ? jelentette be Fellegi Tamás. A miniszter hozzátette: az elnökség alatt Magyarország kiemelt figyelmet kíván fordítani az energetikai kérdéseknek.

Az atomenergia magyarországi hasznosításának jövőjéről szólva a miniszter elmondta, hogy jelenleg két igen hangsúlyos témával kell foglalkoznia a szakembereknek: az új atomerőművi kapacitások létesítésnek előkészítésével ? amely egy roppant hosszadalmas, kormányzati ciklusokon átívelő folyamat ?, illetve a blokkok üzemidő-hosszabbítása által felvetett kérdések tisztázásával ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

Magyarországon minden feltétel adott a nukleáris energia jövőbeni biztonságos alkalmazása szempontjából, hiszen vannak felkészült, gyakorlattal rendelkező szakembereink, biztos kutatói háttér, és az atomenergia lakossági támogatása is kiemelkedő ? emelte ki Fellegi Tamás.

A miniszter emlékeztetett rá, hogy a világban egyre inkább fellendülőben van az atomerőművek építése, Európai Unió országai közül például jelenleg 15-ben élnek a nukleáris energia kínálta lehetőségekkel. ? Jelenleg ezekben az országokban összesen 148 reaktor üzemel, melyek Európa villamos energia igényének közel harmadát biztosítják ? tette hozzá a tárcavezető.

Szóljon hozzá!