ZETApress

hírportál

Nem lesz költségnövelés

A díjak átrendezése nem okoz jelentős költségnövekedést a vasúti áruszállításban. Az osztrák állami vasúttársaság után magyarországi leányvállalata, a Rail Cargo Hungaria (RCH) Zrt. is megalapozatlanul hivatkozik a díjtételek drasztikus emelkedésére.

Az RCH jelentősen felülbecsülte a jövő évtől érvényes díjmódosításból fakadó többletköltségeket. A vasútvállalatok kiadásai az egymást kioltó díjcsökkenések és emelkedések miatt összességében nem változnak. Az RCH esetében várható költségnövekedés is kizárólag a társaság által igénybe vett szolgáltatások összetételéből adódhat, és azonos teljesítmény mellett nem éri el a milliárdos nagyságrendet.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Schváb Zoltán közlekedési helyettes államtitkár vezetésével ennek ellenére is folyamatosan egyeztet a vasúti áruszállításban meghatározó vállalatokkal. A gazdaságtalan kiegészítő szolgáltatásokhoz nyújtott állami hozzájárulás változatlan fenntartásával azonban semmiképpen nem érthet egyet. A magyar adófizetők pénzén a tárca nem támogathat (részben külföldi tulajdonú) magánvállalatokat.

A kiegészítő szolgáltatások ma a MÁV számára aránytalanul veszteségesek. A díjváltozás a valós költségeket, azok növekedését tükrözi a pályahálózat-működtetők adatai alapján, az Európai Unió vonatkozó előírásaival összhangban.

Az előzetes adatok szerint a 2010/2011. menetrendi évben bevezetni tervezett új díjrendszer és a pályavasúti tolatási rendelkezésre állás változása kizárólag a vasútvállalatok pályahasználati költségszerkezetét módosíthatja, költségtömegüket összességében azonos megrendelések esetén nem növeli. Az RCH esetében várható többletköltség a társaság által igénybe vett szolgáltatások összetételéből adódhat. E kiadások növekedése változatlan mennyiségek mellett, a vállalat által jelzett több milliárd forinttal szemben nem éri el az egymilliárdos nagyságrendet sem.

A minisztérium keresi a minden érintett számára elfogadható megoldást. A tárca szakmai szinten tárgyal a hazai vasúti teherszállítás meghatározó vállalatainak képviselőivel ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

Szóljon hozzá!