ZETApress

hírportál

Széchenyi Kártya a legjobb 13-ban

Az idei Európai Vállalkozás Díj zsűrije meghozta döntését és a 13 döntős projekt közé választotta a Széchenyi Kártya konstrukciót. Az akadémikusokból, vezető európai vállalkozókból, az Európai Bizottság és a portugál elnökség képvelőiből álló zsűri tegnap Brüsszelben a hat kategória 48 jelöltje közül 13 projektet választott a döntőbe, melynek eredményhirdetésére december 6-án kerül sor Portóban. A kategória-győzteseket követendő mintaként szolgálhatnak az Unió régiói számára.

Több mint háromszáz regionális és helyi szervezet ? beleértve a városok, régiók és közösségek, továbbá PPP projektek, képzési programok és vállalkozói szövetségek ? versenyeztek a 2007-es díj nemzeti fordulójában. A résztvevő országok ezek közül két-két jelöltet küldhettek az Európai megmérettetésre. Az így kialakult 48-as lista a vállalkozás ösztönző projektek széles skáláját vonultatja fel Európa minden részéről.

A döntőbe jutás önmagában is komoly elismerés a Széchenyi Kártyának, a KA-VOSZ-nak és a konstrukcióban közreműködő szervezeteknek ? a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének, a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnak, a Hitelgarancia Zrt.-nek és a konstrukcióban résztvevő kereskedelmi bankoknak ? de kiváló lehetőség a magyar KKV támogatási politika, a kamarák és a vállalkozói szövetség valamint a magyar kisvállalkozások példanélküli együttműködésének megismertetésére és elismertetésére is ? mondta Krisán László a KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója.

Günter Verheugen az Európai Bizottság Vállalkozási és Ipari Főigazgatóságának elnökhelyettese szerint ezek a Díjak a vállalkozások és a helyi szervezetek ösztönzésére hivatottak, a helyi és regionális hatóságok valamint a vállalkozások együttműködésével megváltoztatják a vállalkozói környezetet, fejlesztik a gazdaságot és növelik a foglalkoztatást szerte Európában.

Petri Palviainen, a tavalyi győztes Y4 finn vállalkozásfejlesztési akcióprogram vezetője elmondta: A 2006-os Nagydíj kinyitotta a perspektívánkat, megváltoztatta a szemléletmódunkat, a képzésünk és szervezetünk nemzetközi modellként állításával keresett lett olyan messzi országokban is, mint az USA Svédország vagy Oroszország.

A díj célja megtalálni és megismerni a vállalkozásösztönző kezdeményezéseket; bemutatni és megosztani egymással a legjobb vállalkozási irányvonalakat és gyakorlatokat; növelni a vállalkozók társadalmi tudatosságát, szerepét; bátorítani és ösztönözni a potenciális vállalkozókat. A december 6-i díjkiosztó ünnepség az Európai Bizottság, a Régiók Bizottsága és a Portugál Elnökség szervezésében kerül megrendezésre. A jelöltek kiállíthatják projektjüket, míg a döntősök kerekasztal beszélgetéseken is lehetőséget kapnak a részletes bemutatkozásra. További információk a KA-VOSZ Zrt. honlapján találhatók.

Szóljon hozzá!