ZETApress

hírportál

Kinevezés az NFM-ben

Kovács Tamás Iván az NFM európai uniós és nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára lett. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter javaslatára Orbán Viktor miniszterelnök őt nevezte ki augusztus elsejei hatállyal erre a feladatra.

Szakterületének vezetőjeként Kovács Tamás Iván kiemelt feladatai közé tartozik a partnerországokkal való kapcsolattartás. A jövő évi magyar soros EU-elnökség számos feladatot ad a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak is. Az energetika, a fejlesztéspolitika, a távközlés és a közlekedés európai uniós koordinációját is a helyettes államtitkár irányítja majd.

Kovács Tamás Iván széles körű EU tapasztalattal és EU tisztviselői múlttal is rendelkezik: 2007 és 2010 között az Európai Bizottság Európai Csalás Elleni Hivatalának nemzetközi kapcsolatokért felelős tisztviselője volt Brüsszelben. Korábban a Külügyminisztérium kormányzati főtisztviselője volt. A több nyelvet beszélő, ELTE jogi karán végzett Kovács Tamás Iván az Egyesült Államokban jogot és nemzetközi kapcsolatokat is tanult ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

Maradnak a tatabányaiak

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ezúton cáfolja Lukács Zoltán MSZP-s országgyűlési képviselő azon minden alapot nélkülöző kijelentését, miszerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. úgy alakítaná át az Észak-dunántúli Vízmű (ÉDV) Zrt. vezetőségét, hogy a társaság felügyelő bizottságában nem kapna helyet Tatabánya város képviselő-testületének delegáltja.

A kormánynak nem célja felrúgni a Lukács Zoltán által hivatkozott, jelenleg is fennálló megállapodást. Az ÉDV Zrt. felügyelő bizottságában a jövőben is biztosított lesz a vízmű kilenc százalékos tulajdonjogával rendelkező Tatabánya Megyei Jogú Város képviselő-testülete delegáltjának részvétele.

Ugyanakkor hangsúlyozzuk, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, mint a vagyonpolitikáért felelős tárca, továbbra is folytatja a többségi állami tulajdonban lévő vállalkozások esetében a vezetői szintek csökkentését. A minisztérium célja az állami cégek igazgatóságainak létszámát 319 főről 59 főre, a felügyelőbizottságok összlétszámát a törvényi minimumra, 636 főről 450 főre csökkenteni, ezzel valósítva meg az állampolgárok jogos elvárását a felelős, takarékos állami vagyongazdálkodás iránt ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

Szóljon hozzá!