ZETApress

hírportál

A VÁTI felügyelete

A Magyar Állam száz százalékos tulajdonában lévő VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. szakmai felügyeletét a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) látja el a jövőben ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztálya.

A szakmai felügyelet átvételének jogi és gyakorlati lebonyolítása folyamatban van, amelynek lezárulta után az NFM a felügyeleti jogok gyakorlójaként az átadás-átvételi eljárás részeként azonnali vizsgálatot indít a VÁTI Nonprofit Kft. működését, gazdálkodását, szakmai tevékenységét illetően, többek között megvizsgálva a médiában megjelent és kifogásolt szerződéseket.

Amennyiben ezen átvilágítási eljárás eredménye olyan indokolatlan kifizetésekre, pazarlásra világít rá, ami nem egyeztethető össze a közpénzek kezelése terén elvárható fegyelemmel, takarékos működéssel, a tárca meghozza a szükséges döntéseket és megteszi a megfelelő lépéseket.

A minisztérium célja, hogy szakítva az előző kormányzat átláthatatlan gazdálkodásával és ennek örökségével, az NFM tulajdonosi joggyakorlása és szakmai felügyelete alatt a VÁTI Nonprofit kft. a fejlesztéspolitikai intézményrendszer hatékony, takarékos, szakmailag kifogástalan teljesítményt nyújtó eleme legyen. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az állásfoglalást a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. korábbi beszerzési- és szerződéskötési gyakorlatával foglalkozó sajtóhírek kapcsán adta ki.

Szóljon hozzá!