ZETApress

hírportál

Energetikai EU ügynökségre pályázunk

Magyarország pályázik arra, hogy a nemzeti energetikai szabályozó hatóságok együttműködését biztosító új EU ügynökség székhelye legyen, közölte Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter tegnapi közleményben, reagálva Andris Piebalgs tájékoztatójára. A tárcavezető kiemelte, hogy egyik legfontosabb kérdésnek tartjuk az energiaellátás biztonságát és támogatjuk az ennek érdekében tervezett közösségi csúcsszerv létrehozását, tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

Az EU energiaügyi biztosa tájékoztatást adott arról, hogy az Európai Bizottság egy csomag keretében számos intézkedést kezdeményez a biztonságos, fenntartható energiaellátás érdekében. Ezek egyike egy olyan új ügynökség létrehozása, amely a nemzeti energetikai szabályozó hatóságok munkáját fogná össze. A jogalkotói javaslatcsomag célja emellett, hogy az európai polgárok számára az energiaellátás valódi piaci körülmények között legyen biztosított.

A GKM a magyarországi energiaellátás biztonságáért felelős tárcaként mindig élen járt abban, hogy felhívja a figyelmet a témára, és együttműködésre szólítsa fel az érdekelteket. Ennek érdekében a GKM diplomáciai erőfeszítéseket tett, regionális energetikai találkozókat szervezett, illetve legutóbb nemzetközi konferencián (Nabucco) hívta össze az érintetteket. A tárcavezető több ízben kétoldalú tárgyalást folytatott az EU energiaügyi biztossal.

Szóljon hozzá!