ZETApress

hírportál

Revízió az autópályán

Augusztusban indul az M6 műszaki felülvizsgálata. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter elrendelte az M6 autópálya Dunaújváros és Szekszárd közötti szakaszának műszaki felülvizsgálatát ? tudatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztály.

A tárcavezető a feladattal a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központot (KKK) bízta meg. Az augusztusban kezdődő átvilágítás során a projekt kivitelezését és a terveket, minősítési dokumentációkat is ellenőrzik. A vizsgálattal megindul a PPP-konstrukcióban megvalósult autópálya-beruházások teljes áttekintése.

A KKK a műszaki felülvizsgálat során az M6-os autópálya Dunaújváros-Szekszárd közötti szakaszán egyebek mellett az aszfaltburkolatok és alaprétegek rétegvastagságát, a szalagkorlátok és vadvédő kerítések előírásszerűségét ellenőrzi. Megvizsgálja a rézsűk, töltések anyagösszetételét, tömörségét, a beszállított építőanyagok, föld minőségét, kiemelt figyelemmel a május végi beomlás környezetére. Áttekinti az építési naplókat, kimutatásokat, a forgalomba helyezett főpálya terveknek való megfelelőségét.

A fejlesztési minisztérium az elmúlt hetekben szigorította az autópálya-üzemeltetési szerződések teljesítésének ellenőrzését, minden kötelezettség betartását következetesen számon kéri. Hamarosan megkezdődik az M6 koncessziós szerződések jogi és pénzügyi átvilágítása, és ez várható az M5 esetében is.

A további PPP-ben érintett területeken már folyamatban van a felülvizsgálathoz szükséges iratok összegyűjtése. A sport-, oktatási és kulturális létesítmények teljes dokumentációját a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a büntetés-végrehajtási projektek papírjait a Belügyminisztérium bevonásával vizsgálja meg a fejlesztési tárca.

A minisztérium Kiemelt Állami Szerződéseket és Támogatásokat Vizsgáló Államtitkársága egységes rendszerben kezeli a PPP típusú projekteket, amelyek teljes körű felülvizsgálatát is elvégzi. A cél az állam számára előnytelen, gazdaságtalan vállalások feltárása, kiszűrése. Jelenleg éves szinten százmilliárdos nagyságrendben terhelik a költségvetést a PPP beruházásokhoz kapcsolódó kifizetések. A jövő évtől csak az autópálya rendelkezésre állási díjak mértéke meghaladja az évi százmilliárd forintot.

Szóljon hozzá!