ZETApress

hírportál

Zárónapi változtatás

A korrupció visszaszorításáért módosult a Közbeszerzési törvény. Július 22-ei ülésén, utolsó nyári rendkívüli ülésnapján az Országgyűlés elfogadta a Közbeszerzési törvény módosítását ? tudatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztály.

A változtatással a kormány célja az volt, hogy az új kabinet hivatalba lépése után a lehető legrövidebb időn belül olyan átmeneti szabályozást alakítson ki, amely helyzetbe hozza a kis- és középvállalkozásokat, egyszerűsíti a közbeszerzési eljárásokat, növeli az eredményes eljárások számát, valamint gátat szab a gazdaságot megbénító körbetartozásnak és visszaszorítja a korrupciót.

A közbeszerzési eljárásoknak, valamint a magyar közbeszerzési rendszernek igen jelentős szerepe van az Európai Uniós források felhasználásában, a források gazdasági szereplőkhöz történő eljuttatásában, ezért a kormány egy új állami közbeszerzési rendszer kiépítésén dolgozik. Az ősztől meginduló átfogó kodifikációs eljárást széleskörű szakmai párbeszéd előzi meg, illetve az átláthatóságot biztosító elektronikus eljárás bevezetésének teljes-körű vizsgálata. Ezt követően léphet majd életbe egy teljesen új Közbeszerzési törvény.

Ugyanakkor a jelenlegi eljárások bonyolult rendszerének egyszerűsítése, a pályázati források gyorsabb lehívása, a korrupció visszaszorítása, valamint a hazai kis- és középvállalatok részvételi és nyerési esélyeinek növelése érdekében azonnali intézkedésre volt szükség, ezért kezdeményezte a kormány a közbeszerzési szabályrendszer jelenlegi módosítását.

Az eljárási rend egyszerűsítése, a formai követelmények meghatározása és az alkalmasságra vonatkozó előírások újraszabályozása rendkívül fontos szerepet kap a visszaélések megakadályozása szempontjából. Mindezek és a rész-ajánlattétel kötelezővé tétele elősegítik a kis- és középvállalkozások részvételét a közbeszerzési eljárásokban.

A körbetartozásra vonatkozó új szabályok pedig a részvétel mellett a kis- és középvállalkozásoknak járó ellenszolgáltatások kifizetését is garantálják. A módosítás szabályokat fogalmaz meg az eredménytelen közbeszerzési eljárások, illetve az érvénytelen ajánlatok számának csökkentése, valamint a közbeszerzési eljárások olcsóbbá és gyorsabbá tétele érdekében is.

Szóljon hozzá!