ZETApress

hírportál

Vonzó célpont vagyunk a befektetők előtt

A franciaországi La Baule-ben megrendezésre került 4. Befektetési Világkonferencia alkalmából az Ernst & Young közzétette ?Európa Versenyképességi Tanulmányát?, amely a földrész vonzerejéről szóló immáron harmadik felmérés éves eredményeit ismerteti. Az Ernst & Young tanulmánya a befektetési szokásokat két szempontból elemzi: ezek egyike a külföldi befektetők 2005. évi európai befektetéseire és terjeszkedésére vonatkozó adatok elemzése (a European Investment Monitor (EIM) adatbázisának felhasználásával), míg a másik 1019 külföldi befektető Európa jelenlegi és jövőbeni vonzerejére, erős és gyenge pontjaira vonatkozó véleményének vizsgálata, tudtuk meg a minap Czakó Borbálától, az Ernst & Young magyarországi vezérigazgatójától. Úgy tűnik, hogy a nemzetközi döntéshozók a hagyományosan alacsony kockázatú helyeket részesítik előnyben. Ez a tendencia indokolja Európa idén elért előkelő helyezését. A befektetőket e mellett egyre inkább vonzzák a fejlődő piacok kínálta költségcsökkentési lehetőségek is, így Kína alternatívájaként Közép- és Kelet-Európa lép elő, magyarázta a folyamatokat.

A közvetlen külföldi tőkebefektetések (FDI) számának tükrében 2005 igen erős év volt Európa számára. A régió 3066 projektjével 6 százalékos emelkedést mutatott a 2004-es évhez képest. Ezzel az eredménnyel rekordot döntött, hiszen több projektet vonzott, mint az eddigi években bármikor. Az elmúlt időszak során az Európán belüli FDI megoszlás lassan, de erőteljesen Közép- és Kelet-Európa térnyerését mutatja. Míg 2000-ben Nyugat-Európával szemben 17 százalékos részesedése volt a térségnek, ez a szám 2005-re folyamatos növekedés mellett 29 százalékra emelkedett. Az európai befektetések célországainak vezető listáján Lengyelország (5,9%), Csehország (3,8%), Magyarország (3,8%) és Oroszország (3,6%) megerősítette helyét az első tízben.

Magyarország helyzete

2005-ben Magyarország a külföldi tőkebefektetések száma alapján az Európai rangsor nyolcadik helyén állt 3,8 százalékos részesedéssel és 115 projekttel. Ezzel az eredménnyel hazánkat a régióból a negyedik helyre ugró Lengyelország (5,9%) és a hetedik helyen álló Csehország (3,8%) előzi meg. Ám ez az eredmény a közép- és kelet-európai régióban szerzett 13 százalékos FDI részesedéssel az előkelő harmadik helyet jelenti hazánk számára. A rangsorban elfoglalt kedvező helyünket hazánk elsősorban Németországnak, a régió (20%) és Magyarország (20%) elsőszámú befektetőjének köszönheti, messze megelőzve az Egyesült Államokat (12% a régióban, 15% hazánkban). Hazánk FDI térképét színesíti Ausztria 12 százalékkal, majd kissé lemaradva Japán és Franciaország 7-7 százalékkal.

A fenti országokból a Magyarországra áramló nagy értékű beruházások elsősorban a rendelkezésre álló képzett munkaerőnek, a megfelelő infrastrukturális háttérnek, valamint a hatékony áruelosztásnak köszönhetőek. A projektek 66 százaléka a gyártóiparban realizálódik. Ezzel Magyarország Európában az iparág negyedik vezető országává lépett elő és annak 6,8 százalékát fedi le. Ezt követik hazánkban a pénzügyi és üzleti szolgáltatási projektek 8 százalékkal, valamint a közlekedés és távközlési iparág 5 százalékkal. Az autóiparba történő beruházások erősen Kelet- és Közép-Európa felé tolódnak, amely tendencia szerint belátható időn belül a régió az iparág legfontosabb központjává válhat. Magyarországon 2005-ben tizenegy autóipari beruházás történt.

A létrehozott munkahelyek számát tekintve 2005-ben Közép- és Kelet-Európa állt az első helyen. Nyugat-Európa 81,065 munkahelyével szemben a régió kevesebb projektből 97,880 munkahelyet teremtett a dolgozni vágyók számára. Ebből a szempontból egyértelműen Lengyelországé a dobogó legfelső foka, hiszen a nemzetközi befektetések itt 37,745 munkahelyet teremtettek. Magyarország 9,939 munkahellyel hetedik helyen, Európa élmezőnyében szerepel. E mellett hazánkban egy projektre átlagosan 163 munkahely jutott, ami messze meghaladja az európai 95-ös átlagot.

Tekintsünk előre

Az Európába áramló befektetések jövőbeni kilátásairól a megkérdezettek több mint fele, 56 százaléka vélekedik pozitívan. Ez a magas szám egyértelműen azt mutatja, hogy a befektetők vállalkozásaik helyszínét illetően továbbra is elkötelezettek Európa iránt. A válaszadók közel háromnegyede (72%) bízik abban, hogy Közép- és Kelet-Európa vonzereje a következő időszakban nőni fog. A további befektetésekhez, valamint terjeszkedéshez kapcsolódó várakozások 2006-ra vonatkozóan azt mutatják, hogy Németország a külföldi befektetések egyik legkeresettebb célpontja (13%). Magyarország 6 százalékkal a lista előkelő ötödik helyét foglalja el Lengyelország (12%), Oroszország (9%) és Franciaország (7%) után.

A felmérés eredményei szerint a legtöbb európai ország esetében a beáramló befektetések szempontjából eltérés van a befektetők felé mutatott kép, illet a tényleges adatok között. Míg Magyarország a befektetések számát tekintve a hetedik helyen áll Európában, ország imázs szempontjából csak a nyolcadik helyre rangsorolják. Ezért számunkra az a kihívás, hogy az elért tényleges eredményekre támaszkodva megmutassuk a befektetők számára, vagyunk olyan jók, mint bármelyik más ország a régióban. A válaszok fényében elmondhatjuk, országunk és Európa vonzereje gyors ütemben növelhető lenne, ha az európai gazdasági kérdések markánsabban jelennének meg az oktatási programokban, illetve ha a fenntartható fejlődés nagyobb szerepet kapna az európai szabályozásban, mondta a vezérigazgató asszony.

Az Ernst & Young, mint világszerte elismert, vezető könyvvizsgáló, adó- és tranzakciós tanácsadó vállalat elkötelezett amellett, hogy növelje a közvélemény bizalmát a könyvvizsgáló és a tanácsadó vállalatok, valamint a pénzügyi jelentések minősége iránt. A Föld több mint 140 ország 107 ezer dolgozója a legmagasabb fokú integrációt, minőséget és professzionalizmust képviseli, hogy ügyfeleinek a pénzügyi, üzleti és kockázatkezelési tudáson alapuló megoldásokat kínálja az Ernst & Young audit, adó és üzleti tanácsadás szolgáltatási fő tevékenységei során. A magyarországi Ernst & Young-ról további információkat weboldalukon olvashat. A magyar Ernst & Young a globális Ernst & Young szervezetének tagja.

Melléklet: Czakó Borbála vezérigazgató prezentációja

Szóljon hozzá!