ZETApress

hírportál

Magyarország is támogatja a Nabucco gázvezeték megépítését

A magyar kormány kiemelten fontos feladatának tartja, hogy az ország gázellátása teljesen biztonságos legyen, tudtuk meg a GKM Sajtóosztályától. Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter az elmúlt héten, Budapesten sajtótájékoztatón ismertette, hogy a Mol Nyrt. és az orosz Gazprom megállapodást köt a Kék Áramlat gázvezeték Törökországtól történő további esetleges építéséről, s arról, hogy megvizsgálják Magyarországon egy 10 milliárd köbméteres gáztároló létesítését. Megerősítette: a kormány nem tett le a horvátországi cseppfolyós gáztároló, illetve vezeték megépítéséről sem.

A biztonságos ellátás érdekében a Nabucco vezeték megépítése is fontos, hiszen így Magyarország tovább tudja diverzifikálni beszerzési forrásait. Ezért a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium képviselője, Gilyán György, közigazgatási államtitkár 2006. június 26-án, a témában Bécsben tartott konferencián aláírta a vezeték megépítését támogató közös szándéknyilatkozatot.

A bécsi konferenciára a Nabucco projektben érintett 5 ország (Törökország, Bulgária, Románia, Magyarország és Ausztria) energiaügyi miniszterei kaptak meghívást, emellett meghívottak voltak az érintett országokban működő gázipari vállalatok (BOTAS, BULGARGAZ, TRANSGAZ, MOL és ÖMW) vezetői.

Magas szinten képviseltette magát az Európai Bizottság, Andris Piebalgs energiaügyi biztos, az Európai Beruházási Bank, Wolfgang Roth úr, az Igazgatótanács alelnöke, és a Nemzetközi Energia Ügynökség, William Ramsay igazgatóhelyettes, valamint a Délkelet-európai Energia Közösség bécsi titkársága Slavtcho Neykov igazgató személyében.

A konferencián közös nyilatkozatot fogadtak el

A miniszterek, illetve képviselőik nyilatkozatban fejezték ki törekvéseiket. A projekt tervezési fázisában fennmaradt szabályozási, kereskedelmi és gazdasági ügyek megfelelő kezelésére, így kereskedelmi és szállítási szempontból egy funkcionális egységként való működtetésére és szabályozására, valamint az EU kompatibilis szabályozási rendszer alkalmazására. A nyilatkozat a nemzetközi jog alapján nem hoz létre jogi kötelezettséget.

A Nabucco projekt egy új csővezeték-rendszer kiépítését célozza meg Törökország és Ausztria között, Bulgárián, Románián és Magyarországon áthaladva. A projekt kettős pozitív hatást gyakorolhat az ellátás biztonságára: egyfelől új beszerzési forrást kapcsol be a gázellátásba, másfelől új tranzitútvonalat biztosít a szállításoknak Oroszország és Ukrajna kikerülésével. Az érintett öt gázipari társaság egy projekttársaságot alapított a megvalósítására, bécsi székhellyel (Nabucco Gas Pipeline International). A társaság a TEN-E keretéből 1,7 millió eurót nyert megvalósíthatósági tanulmányok készítésére. A projekt finanszírozása alapvetően magántőkéből történhet, közösségi pénzügyi forrás az Európai Beruházási Bank részéről érkezhet.

A csővezeték összességében közel 3300 km hosszú, a beruházás költsége kb. 4,6 Mrd euró lehet. A tervek szerint a vezeték 2011-ben 8, 2020-ban 25,5 Mrd m3, a csúcs-forgatókönyv alapján 2011-ben 13, 2020-ban pedig már 31 Mrd m3 földgázszállítási kapacitással működhet majd. A prioritást élvező, európai érdekű projekt szerepel a transz-európai energiahálózatokról (TEN-E) szóló 1229/2003/EK határozatban is.

Szóljon hozzá!