ZETApress

hírportál

Civil Fórum a nyitott közigazgatásért

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a jövőben a társadalom széles rétegeit az eddiginél sokkal hatékonyabban kívánja bevonni döntéseinek előkészítésébe. A civil szervezetek, magánszemélyek hozzászólásukkal segíthetik a problémák többoldalú megközelítését, a konszenzusos megoldások kialakítását és a döntések társadalmi elfogadását, tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

A honlapon a Civil Fórum elnevezésű menüpont alatt regisztrálva elolvashatók és le is tölthetők a tárca szakemberei által készített előterjesztések tervezetei. Ezek a készülő szakmai koncepciók és szabályozás-tervezetek, már igen korai szakaszban, a közigazgatási egyeztetést megelőzően hozzáférhetők, véleményezhetők. Így az alkotó munka folyamatába kapcsolódhatnak be a civil szervezetek, illetve ezen szervezetek tagjai, és magánszemélyek is.

A tárca június 15-től működő Civil Fórum működésétől azt várja, hogy egyre többen fogalmazzák meg és juttatják el véleményüket, javaslatukat, kritikájukat annak érdekében, hogy a társadalom különböző rétegeinek álláspontja, érdeke beépüljön az előkészítő folyamatba.

Elsőnek Magyarország energiapolitikája 2007-től 2020-ig ? a biztonságos, versenyképes és fenntartható energiaellátás stratégiai keretei című dokumentum tervezete olvasható. Ez az anyag kitér az új energiapolitika igényére, a magyar energiapolitika alappilléreire, az ellátásbiztonságra. Külön fejezetben a versenyképesség, a fenntarthatóság kérdéseivel is foglalkozik. A tervezet a horizontális ügyekkel, az eszközrendszerrel és a rövid valamint a középtávú feladatokkal és az ezekhez rendelhető eredmény indikátorokkal kapcsolatban is fontos információkkal szolgál, jól áttekinthető, tartalomjegyzékkel ellátott szerkesztéssel.

A beérkező véleményekkel, javaslatokkal kapcsolatban a tárca munkatársai visszajelzést küldenek. Az érdeklődő civil szervezetek, magánszemélyek az anyagok további sorsát a GKM honlapján figyelemmel kísérhetik.

Szóljon hozzá!