ZETApress

hírportál

Rohamosan növekvő tagság, új elnökség

A Magyar Biotechnológiai Szövetség (MBSZ) 2006. évi tisztújító közgyűlése a Közép-magyarországi Innovációs Központ konferenciatermében csütörtökön került megrendezésre. Az esemény nagy érdeklődésre tartott számot mind a tagok, mind a szektort képviselő cégek körében, hisz a tagintézmények képviseletében mintegy ötven fő vett részt a rendezvényen.

A közgyűlést Ifj. Duda Ernő, az MBSZ elnöke nyitotta meg. Beszédében beszámolt a szövetség elmúlt évi tevékenységéről, jelenlegi projektjeiről (többek között a biotechnológiai ország stratégia részeként Magyarországon elsőként megszervezett biotechnológiai menedzserképzési kurzusról) és jövőbeni céljairól. Elmondta továbbá, hogy a 2003-ban tíz taggal megalakult szervezet szinte hetente új belépőkkel gazdagodik, és immáron hatvannégy taggal büszkélkedhet. Reményei szerint ez a tendencia nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy Magyarországot, mint feltörekvő biotechnológiai országot jegyezzék világszerte. Hangsúlyozta viszont, hogy ehhez olyan összehangolt és hosszú távra szóló intézkedésekre van szükség mind a humán erőforrás, mind a finanszírozás területén, melyek mellett az állam is aktív elkötelezettséget vállal.

Új fejezet a Magyar Biotechnológiai Szövetség életében

A szövetség hosszú távú stratégiájának fő céljaként jelölte meg az elnök Magyarország 2010-ig Európa tíz legjelentősebb biotechnológia országa közé való bejutását. Örömmel tapasztalta, hogy a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, valamint az ITDH egyre inkább kezdi felismerni és elismerni a magyar biotechnológiai iparág kulcsszerepét hazánk Európai Uniós versenyképességének megtartásában, és ezt a szövetségnek nyújtott támogatások is tükrözik, fejezte be mondandóját.

Dr. Rétfalvi Györgynek, az ITDH Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. vezérigazgatójának előadása után a közgyűlés tagjai első körben az elnökségi tagokat választották meg. Eldőlt, hogy az elnökségi feladatokat a jövőben Ifj. Duda Ernő (Solvo Biotechnológiai ZRt.), Dr. Ürge László (ComGenex ZRt.), Veidner Marcell (PCA Capital Advisors GmbH), Dr. Schwab Richárd (KPS Biotechnológia Kft.), Dr. Kéri György (Vichem Chemie Kutató Kft.), valamint Dr. Czepó Mihály (Monsanto Kereskedelmi Kft.) látja el. Ezután a közgyűlés újabb három évre Ifj. Duda Ernőt választotta meg az MBSZ elnökévé.

A rendezvény záró akkordjaként Stephanie Wagner, a Deutsche Messe AG képviseletében, ismertette a résztvevőkkel a BIOTECHNICA 2007. kiállítás által nyújtott lehetőségeket és előnyöket. Kifejezte továbbá, hogy mennyire fontos lenne, ha Európában az USA-hoz hasonlóan elfogadottá válna egy színvonalas, évente megrendezésre kerülő biotechnológiai szakkiállítás, amely egy páneurópai biotechnológiai egységet teremtene.

Szóljon hozzá!