ZETApress

hírportál

Az MKB rekord profitja

Rekord profittal zárta a 2019-es évet az MKB Pénzügyi Csoport. Az MKB Bank 70 éves történetének meghatározó periódusa volt a 2015 óta tartó restrukturálási időszak. Az elmúlt öt év során a menedzsment – hatékony szakmai munkával – eredményes pályára állította és sikeresen digitalizálta a pénzintézetet.

Az MKB Csoport sikeres újjáépítése az évről-évre javuló pénzügyi eredményekben is megmutatkozott. A hagyományosan erős corporate hitelezési fókusz megtartása és további erősítése mellett az MKB Bank a retail piac erősödő szereplőjévé is vált. Jelentősen javult a bank portfólióminősége, erősödött működési és költséghatékonysága: az MKB napjainkban már a magyar bankszektor egyik legstabilabb tőkehelyzetét tudhatja magáénak, képes a válság jelentette kihívások és sokkok kezelésére és a biztonságos működésének fenntartására csakúgy, mint az állami gazdaságélénkítő programokban való hatékony részvételre. Az egyenletes teljesítmény és markáns fejlődés eredményeként az MKB Csoport a restrukturálási időszak végére, 2019. december 31-re teljesítettnek jelenthette az EU vállalásokat, amely alapján várhatóan 2020 közepén lezáródhat az eljárás – tudtuk meg az online sajtótájékoztatón.

Kiemelkedően sikeres működésének köszönhetően – több mint 75%-kal meghaladva 2018-as teljesítményét – az MKB Pénzügyi Csoport 2019-ben 44,1 milliárd forintra növelte számviteli adózott eredményét (az egyszeri tételektől tisztított, korrigált eredmény 37,4 milliárd forint volt).

Az MKB Pénzügyi Csoport továbbra is a hazai pénzügyi piac egyik legnagyobb szereplője. A 2015-ben elindult restrukturálási időszak eredményeként egy profitábilis, a korábbinál jelentősen hatékonyabban működő intézménycsoport jött létre. A működés keretrendszerét az EU vállalások adták, melyek – jellegükből fakadóan – egyrészt a piaci pozíció menedzselt gyengülését eredményezték, elsősorban viszont hozzájárultak, támogatták a hatékony működés kialakítását.

Az MKB Bankcsoport az EU vállalások adta keretrendszert maximálisan kihasználva, megújulva és megerősödve zárta az ötéves restrukturálási időszakot.

Az MKB Pénzügyi Csoport 2019-ben a hazai bankszektor egyik legmagasabb, 22,6%-os tőkemegfelelési rátáját érte el. A Csoport saját tőkéje 90 milliárd forintot meghaladó mértékben nőtt az elmúlt öt évben. A Csoport tőkeellátottsága kiváló, működése stabil, és a képes a válság jelentette kihívások és sokkok kezelésére, valamint a biztonságos működésének fenntartására csakúgy, mint az állami gazdaságélénkítő programokban való hatékony részvételre.

Az MKB Pénzügyi Csoport folyamatosan növelte hatékonyságát az elmúlt időszakban. A fiókhálózat mérete és működése hozzáigazításra került az MKB 2021 stratégia irányaihoz. A Bank szervezeti működése több lépcsőben, a koncentrált menedzsment erőfeszítések eredményeként átalakult, nagyban hozzájárulva a kitűzött hatékonysági célok eléréséhez. A működés átalakításának eredményeként a 2015-ös év inflációval növelt nominális értékéhez képest mintegy 30%-os (~18 milliárd forintos) költségcsökkentési programot hajtott végre a Bank, dacára a jelentős digitális fejlesztéseknek, valamint a bérinflációnak, mely a magyar gazdaságot jellemezte ebben az időszakban. A Csoport-szintű költség/bevételi ráta (CIR, egyedi tételektől tisztított) a 63% feletti (2015) értékről 51,1%-ra javult, teljesítve ezzel az EU felé tett költséghatékonysági vállalásokat, egyúttal a magyar szektorban az egyik legjobb költséghatékonysági mutatót elérve (a Csoport-szintű, nem korrigált CIR ráta a 2015-ös 63,7%-ról 47,6%-ra javult).

Az MKB Csoport folyamatosan növelni tudta jövedelmezőségét: az RWA arányos bevétel a 2015-ös 7,6%-os szintről 8,9%-ra emelkedett, köszönhetően a kiegyensúlyozott és tudatos hitelezési gyakorlatnak. Az RWA arányos megtérülés és a mérleg-főösszeghez viszonyított RWA arány versenytársi összevetésben szintén a legjobbak közé tartozik.

A Bankcsoport az EU vállalások jelentette korlátok betartása mellett 3,9%-kal 930,3 milliárd forintra tudta növelni az ügyfélhitelinek állományát 2019-ben (a 2015-ös 803 milliárd forintos hitelállomány 15,9%-kal nőtt ebben az időszakban).

A portfólióminőség tovább javult 2019-ben: a nem teljesítő hitelállomány (NPL) csökkentése érdekében közel bruttó 41 milliárd forint NPL állományértékesítés történt 2019-ben: a nem teljesítő hitelek aránya 4,3%-ra csökkent az előző évi 8,4%-ról, mellyel a Bank megközelítette a szektorátlagot. A sikeres NPL leépítési tranzakciók eredményeként mintegy ötmilliárd forint kockázati költség visszaírása vált lehetségessé 2019-ben, ezzel együtt a nem teljesítő hitelekre képzett indirekt NPL fedezettség 100% felé emelkedett.

A 2019-es év jelentős eseménye volt az MKB Bank részvényeinek bevezetése a Budapesti Értéktőzsdére 2019. május 30-án. Ugyanettől a naptól kezdve az MKB Bank működési formája nyilvánosan működő részvénytársaságra változott. és az MKB Bank azóta a nyilvánosan működő részvénytársaságokra vonatkozó, legmagasabb fokú transzparenciát előíró szabályozói keretrendszer szerint működik

Az MKB Pénzügyi Csoport eredményességéhez hozzájárult a leányvállalatok kiemelkedően sikeres működése: az MKB-Euroleasing Csoport, az MKB Consulting és az MKB-Pannónia Alapkezelő is ki tudta használni a kedvező gazdasági környezetben rejlő növekedési potenciált céljai eléréséhez. Az MKB Bank stratégiai partnerei, az MKB Nyugdíjpénztár és MKB-Pannónia Egészség és Önsegélyező Pénztár szintén jól teljesítettek.

Szóljon hozzá!