ZETApress

hírportál

A Bank360.hu felmérése

Az adósok fele tovább törlesztené a hitelét. A hitelszerződéssel rendelkező adósok 49 százaléka nem szeretne élni a moratórium lehetőségével – derül ki a Bank360.hu online felméréséből, melyet közel 1250 hitelszerződéssel rendelkező ügyfél bevonásával végeztek.

Az eredményekből az is kiderül, hogy a jelzáloghitelek vagy a fogyasztási kölcsönök törlesztését tervezik-e többen a moratórium idején – tudatta Veres Patrik. A törlesztési moratórium március 19-én csütörtökön lépett életbe, és vonatkozik valamennyi lakossági és vállalati hitelszerződésre. A moratórium nem kötelező jellegű, az ügyfelek szabadon dönthetnek arról, hogy tovább törlesztik-e a hitelüket; ezt minden esetben a hitelező bank felé kell jelezni. A Bank360.hu arra volt kíváncsi, hogy milyen arányban vannak az adósok között azok, akik élnének ezzel a lehetőséggel, és azok, akik nem.

Fele-fele az arány

Az online kérdőív közül azoknak a válaszait vette figyelembe a szakportál, akik jelenleg rendelkeznek valamilyen hitelszerződéssel – ők több mint 1250 főt tettek ki. Ha az összes válaszadót nézzük, akkor közülük 51 százalék válaszolta azt, hogy élni fog a moratórium lehetőségével, 49 százalék viszont továbbra is szeretne törleszteni. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) becslésében 3 szcenáriót vázolt fel a moratóriumot igénybe vevők arányát tekintve. A Bank360.hu felmérésének eredménye a harmadik szcenárióhoz áll a legközelebb, ami 50% volt (Nagy Márton MNB Alelnök tájékoztatójában). Az MNB számítása szerint az 50%-os moratórium igénylés 25 milliárd forint profit kiesést jelent a pénzügyi szektornak.

Más eredményt kapunk, ha azt is figyelembe vesszük, hogy valaki csak egy, vagy több különböző hitelt is törleszt. Az egy hitellel rendelkezők többsége lemondana a moratóriumról (54%), más a helyzet viszont azoknál, akik több kölcsönt is fizetnek egy időben: közülük csak 38 százalék látja biztosítottnak a törlesztést, azaz szintén lemondaná a moratóriumot, a többség tehát ebben az esetben inkább kihasználná a moratóriumot.

Személyi kölcsönt vagy jelzáloghitelt fognak többen törleszteni?

A kitöltők körülbelül fele törleszt személyi kölcsönt, a másik felének jelzáloghitele van, illetve olyan ügyfelek is vannak, akiknek mindkettő van (194 fő). Az eredmények alapján a jelzáloghitelek további törlesztését bátrabban vállalják az ügyfelek, mint a személyi hitelekét. A személyi kölcsönt fizető ügyfeleknek ugyanis az 57 százaléka élne a hitel felfüggesztés lehetőségével, a jelzálog-hitelesek között viszont ugyanez az arány csak 49 százalék.

Azok között, akik csak egy típusú hitelt fizetnek (tehát más típusú kölcsönt nem), még alacsonyabb a szüneteltetők aránya, jelzálog esetén már csak 40 százalék, személyi kölcsön esetén pedig 53 százalék, vagyis a többség a moratóriumot választja.

Érdemes utánaszámolni a döntés előtt, hogy megéri-e!?

A moratórium alapvetően azoknak nyújt segítséget, akiknek a koronavírus járvány terjedése közvetlenül vagy közvetve bevételkiesést, rosszabb esetben a munkahely elvesztését okozta – nekik nagy segítséget jelent, hogy a következő hónapokban nem kell aggódniuk a hitelük miatt. Azoknak viszont érdemes mérlegelni a tovább törlesztés lehetőségét, akik biztosnak érzik a jövedelmüket, hiszen így megkímélik magukat a moratórium miatt felmerülő plusz költségtől és a futamidő kitolódásától is. A Bank360.hu oldalán elérhető törlesztési moratórium kalkulátorral néhány kattintással kiszámítható, hogy a moratórium esetén mennyivel kell többet fizetni összességében a hitelért, illetve azt is, hogy mennyivel lesz hosszabb futamidő az eredetileg tervezetthez képest. Ahogy eddig is, úgy továbbra is állunk a sajtó rendelkezésére háttéranyagokkal, interjúalanyokkal, szakkommentárral és szakmai cikkekkel.

A Bank360 Zrt.

A Bank360 közel három éve segíti a lakosságot abban, hogy pénzügyi döntéseikkel teljesen elégedettek legyenek hosszú távon is. A szakportál kalkulátoraival a legfontosabb banki termékeket hasonlíthatjuk össze, az oldalon megjelenő elemzések és bejegyzések pedig a tájékozódást segítik a pénzügyek világában, segítve a tudatos és megfelelő döntést az adott anyagi helyzetben.

Szóljon hozzá!