ZETApress

hírportál

Vám- és importáfamentes védelem

Határozatot adott ki az Európai Bizottság: vám- és importáfa-mentesség lett a járvány elleni küzdelemhez importált termékekre – hívják fel a figyelmet a PwC Magyarország adó-szakértői.

Az Európai Bizottság által hozott, tegnap publikált határozat alapján a harmadik országból az Európai Unióba, a COVID-19-járvány elleni küzdelemhez importált termékekre nem kell vámot és importáfát fizetniük az importőröknek. A határozat vonatkozik az állami szervezetekre – például közintézmények – és az ő nevükben eljáró importőrökre, továbbá az illetékes hatóságok által jóváhagyott egyéb jótékonysági vagy emberbaráti szervezetekre és az ő nevükben eljáró importőrökre is. Szintén mentességet kapnak a katasztrófaelhárításban részt vevő segélyügynökségek.

A mentesség azon áruk esetében alkalmazható, amelyeket: a COVID-19-járványnak vagy a járványveszélynek kitett, illetve a járvány leküzdésében részt vevő személyek részére ingyenesen kiosztanak; ingyenesen a COVID-19-járványnak vagy a járvány veszélyének kitett, illetve a járvány leküzdésében részt vevő személyek rendelkezésére bocsátják (ebben az esetben a felszerelések az importáló tulajdonában maradnak); segélyügynökségek hoznak be a COVID-19-járványnak vagy a járvány veszélyének kitett, illetve a járvány leküzdésében részt vevő személyek részére biztosított katasztrófasegély nyújtásának időszakában felmerülő szükségleteik kielégítése céljából.

A mentesség visszamenőleges hatállyal 2020. január 31-től július 31-ig alkalmazható. A mentességi időszak szükség esetén meghosszabbítható. A hatálybalépés kezdete és a jelen határozat kihirdetése között – a járvány elleni küzdelemhez – importált termékek után megfizetett vám és importáfa – a feltételek teljesülése esetén – visszaigényelhető. A PwC Magyarország adó-szakértői hangsúlyozzák: a hivatkozott termékek belföldi, illetve Közösségen belüli beszerzése továbbra is áfaköteles marad.

A vám- és importáfa mentesség érvényesítése érdekében a jótékonysági vagy emberbaráti szervezetek részére a NAV Kiemelt Adó- és Vámigazgatósága ad ki erre vonatkozó engedélyt. A vámkezelések során a mentességet a vám-árunyilatkozat megfelelő kitöltésével lehet kérelmezni, illetve az ilyen módon importált termékek felhasználásával kapcsolatban az importőrök nyilvántartás vezetésére kötelezettek. A vám- és importáfa mentességet alkalmazó tagállamok, beszámolási kötelezettséggel bírnak az Európai Bizottság irányába az érintett árukról és azok mennyiségéről – hívják fel a figyelmet a PwC adó-tanácsadói.

A védekezésben érintett felszerelések nemzetközi kereskedelmével kapcsolatban további információ, hogy 2020. április elsejétől a Kínából importált orvosi védőruhák, maszkok, COVID-19 tesztek, infrahőmérők és lélegeztetőgépek esetében a kínai exportőrök kiegészítő dokumentáció benyújtására kötelezettek az export vámkezelések során. Ezzel a kínai hatóságok azt igyekeznek biztosítani, hogy az exportált áruk a szükséges minőségi sztenderdeknek és egyéb előírásoknak megfeleljenek.

Szóljon hozzá!