ZETApress

hírportál

Nem zárult még le pályázat

Találgatás egyelőre minden lapértesülés az Államreform Bizottság munkáját segítő tanácsadók kiválasztásával kapcsolatban, hiszen az erre szolgáló közbeszerzési eljárás még véget sem ért, eredmény a jövő héten várható. Egyelőre tehát csak annyi bizonyos, hogy a pályázat a törvények szigorú betartásával zajlik, a győztes pedig az lesz, aki a legjobb ajánlatot tette, tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Az államreform célja, hogy az adófizetők pénzének jobb és hatékonyabb felhasználásával a mainál színvonalasabb szolgáltatásokhoz jussanak az állampolgárok. Bár az állami feladatok felülvizsgálatára a közszolgáltatások egyes területein korábban is voltak kísérletek, ilyen átfogó jellegű, minden ágazati tevékenységre kiterjedő, koordinált felülvizsgálat még nem volt Magyarországon a rendszerváltás óta.

A kormány eltökélt a reformok végigvitelében, mert ez Magyarország valamennyi polgárának az érdeke. Ilyen nagyléptékű döntéseket azonban csak alapos szakmai előkészítő munka után szabad meghozni. A közfeladatok felülvizsgálata során megszületett javaslatoknak már a kormány 2007. évi őszi törvényalkotási programjában és a 2008. évi költségvetés megalapozásában is komoly szerepe lesz.

Mielőbb meg kell tehát kezdeni a felülvizsgálat munkálatait, ezért is döntött úgy az Államreform Bizottság, hogy a közbeszerzési törvény előírásainak megfelelően ? a rendkívüli sürgősségre való tekintettel ? hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárással választja ki a tanácsadó céget.

Az állam szerepének újragondolása igen magas szakmai felkészültséget igényel, ezért tíz, hazai és nemzetközi államigazgatási tapasztalatokkal rendelkező tanácsadó céget hívtak meg a pályázaton való részvételre. Mindazon tanácsadó cégek számára is biztosított volt az eljárásban való részvétel, amelyek képesek a közfeladatok átfogó és gyors felülvizsgálatára. Három cég adott be végül pályázatot, közülük kerülhet ki a győztes.

A közfeladatok felülvizsgálatának teljes projektjére 104 millió forintos keretösszeg áll rendelkezésre, ami nem jelenti azt, hogy a teljes összeget felhasználják a külső szakértő tanácsadók 2007. december 31-ig elvégzendő munkájának finanszírozására. A tanácsadói díj a közbeszerzési eljárás tárgyalási szakaszában válik véglegessé, fejeződik be a közlemény.

Szóljon hozzá!