ZETApress

hírportál

Fejlesztéspolitikai információs nap

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a Miniszterelnöki Hivatal Nemzetpolitikai Ügyek Főosztálya ma fejlesztéspolitikai információs napot rendez a külhoni magyar szervezetek vezetői által delegált szakértőknek Lovasberényben, adta hírül a Kormányszóvivői Iroda.

A magyar kormány reformkezdeményezéseinek sorában kiemelt helyet foglal el a nemzetstratégia, ezen belül a határon túli magyarsággal való kapcsolat erősítése. Erről tanúskodik a támogatási rendszer átalakítása, a fejlesztéspolitikai kapcsolatok bővítése, a gazdasági, kulturális együttműködés új alapokra helyezése, illetve a határmenti régiók kapcsolatrendszerének bővítése.

A kormány alapvetően két pillérre helyezi a határon túli magyarokkal való kapcsolattartást: a támogatáspolitikára, és ? az új elemként megjelenő ? fejlesztéspolitikára. Az uniós forrásokra épülo hasonló, illetve közös projektek ? az egymás felé forduló régiók jegyében ? a határ menti övezetek felzárkózását, integrációját, a térségbeli országok közötti együttmuködés fejlesztését, illetve a helyi közösségek összetartozását hivatottak erosíteni.

A szomszédos országok az eddigi egyeztetések alapján készek arra, hogy a korábbi időszak hasonló programjainak pozitív tapasztalatait is hasznosítva folytatódjon, tovább bővüljön a régiók együttműködésén alapuló érdemi térségfejlesztés. Ennek során fel kell számolni a határok két oldalán kitapintható regionális gazdasági egyenlőtlenségeket, és meg kell teremteni az ehhez szükséges minél hatékonyabb segítség feltételeit.

Az európai területi együttműködési programok konkrét célokat, fejlesztési területeket jelölnek meg az intézkedések és forráskeretek meghatározásával.

A lovasberényi konferencia a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által tavaly decemberben útjára indított egyeztetéssorozat újabb állomása, amelynek végső célja, hogy közös fejlesztési elképzeléseinket a szomszédos országokkal együtt tegyük le az Európai Bizottság asztalára. A kormány kiemelten fontosnak tartja, hogy a fejlesztések tervezésében részt vevő feleknek a határon innen és a határon túl is lehetőségük legyen a véleménycserére, a hatékony közös munkára.

A rendezvényen beszédet mond Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos, előadást tart Törzsök Erika, a Nemzetpolitikai Ügyek Főosztálya főigazgatója és Rajnai Gábor osztályvezető. A konferencián a hazai szakemberek mellett részt vesznek a romániai, szlovákiai, szerbiai, ukrajnai, horvátországi és szlovéniai, valamint az ausztriai magyar szervezetek szakértői is.

Szóljon hozzá!