ZETApress

hírportál

Kitárták a szíveiket!

Katolikus KaritászTárjátok ki szíveteket! címmel vette ma kezdetét a Katolikus Karitász segélyakciója, amely adománygyűjtő programokat szervez és rászorulókat segít a téli időszakban és karácsonykor.

? A nélkülözőkért indított ünnepi összefogásnak kettős célja van: ünnepé tenni a karácsonyt és könnyebbé tenni a hétköznapok terheit ? mondta Écsy Gábor, a szervezet országos igazgatója a segélyprogram sajtótájékoztatóval és adományok átadásával egybekötött elindításán ma délben a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia altemplomi közösségi termében. A Katolikus Karitász minden évben meghirdeti adventi adománygyűjtését. A kampányt szimbolizáló nyitott tenyérben tartott hóból formált szív azt jelképezi, hogy kezünkben van a segítségnyújtás lehetősége. A szeretet kézzel foghatóvá válhat, ha olyat adunk másnak, ami örömet okoz neki, ami kisegíti a bajból, vagy ha egyszerűen csak megajándékozzuk, és megélheti, hogy nincs egyedül, van valaki, aki törődik vele ? tette hozzá az igazgató.

A segélyszervezet több módon is segíti a nélkülözőket. Országszerte számos helyen osztanak egész télen meleg ételt hajléktalanoknak és krízishelyzetben élőknek. Budapesten minden hétköznap meleg étellel várják az adventi időben a rászorulókat egy nappali melegedőben. Több száz családot támogatnak kályhával és tüzelővel, nemcsak Magyarországon, hanem határon túl is. Közös ünneplésre hívják a magányos és szegény körülmények között élő időseket.

Kárpátaljára is több száz élelmiszercsomagot, kályhát és tüzelőt juttatnak el az elkövetkező hetekben. Idén először indult el az egész országban az Angyalbatyu ajándékgyűjtő akció, amelynek során nehéz sorsú gyermekeknek lehet ajándékcsomagot készíteni és leadni számos gyűjtőponton. Az ajándékcsomagokat a Katolikus Karitász önkéntesei juttatják el több tízezer gyermeknek. Az akcióról bővebb információ weboldalukon érhető el.

1356-os adományvonalTöbb ezer élelmiszercsomagot készítenek advent idején, amelyek közül ma is átadtak néhányat a rászorulóknak, akik válogathattak téli ruházatból és gyermekjátékokból is. Az osztásban segített Mádl Dalma, a Karitász jószolgálati nagykövete is. Az adventi adománygyűjtési akciókba többféle módon is be lehet kapcsolódni: az 1356-os adományvonal hívásával 500 forinttal, továbbá pénz- vagy tárgyadományokkal, például angyalbatyuval a kijelölt gyűjtőpontokon és minden egyházmegyei karitász központban. Ahogyan tavaly, úgy idén is 50-60 ezer emberhez szeretnék eljuttatni a csomagokat.

A segélyszervezet december 23-ig a belvárosi Szent István-bazilika előtti téren, valamint november 30-a és december 6-a között a Vörösmarty téri adventi vásáron is adománypontot működtet. Jövő vasárnap indul Pécsett az Egymillió csillag a szegényekért szolidaritási akció, amelynek egy hete alatt több mint 300 település kapcsolódik be a programsorozatba. Célja felhívni a figyelmet a körülöttünk élő rászorulók helyzetére. A zárórendezvénynek december 9-én Kaposvár ad otthont.

Csorba Gábor, a Szent Erzsébet Karitászközpont igazgatója elmondta: karitász csoportjuk a Belvárosi Főplébánián 10 éve működik, 15 önkéntesükkel mintegy száz családdal tartanak személyes kapcsolatot az év során. Az Esztergom-budapesti Fő-egyházmegyében ugyanezt a feladatot 146 plébánián kétezer önkéntes végzi, országosan mindez 16 egyházmegye csaknem ezer plébániáján tízezer önkéntessel valósul meg. A számok megmutatják, hogy működésük sokrétű és sok embert elér.

Szóljon hozzá!