ZETApress

hírportál

Tanulás tableten

Digitális Iskola ProgramA tanrendhez igazodva újul meg a Vodafone Digitális Iskola Programja a 2018/19-es tanévben, amely három új partnernek köszönhetően számos izgalmas elemmel bővül ? tudtuk meg délelőtt a Mátyás utcai Budapesti Music Center III. emeletén.

A Nemzeti Köznevelési Portál, a LEGO Education program és a Tanoda program bevonásával a Digitális Iskola Program szélesíti a diákok és tanárok elérését, mélyíti a digitális tudást és élménnyé teszi a tanulást. A Vodafone Alapítvány által 2015-ben életre hívott Digitális Iskola Program célja, hogy növelje a tanárok és a diákok digitális kompetenciáit, és lehetővé tegye, hogy az elmaradottabb térségek tanulói is részesülhessenek a digitális világ nyújtotta lehetőségekből. Működésének első évében a Program elsősorban eszközöket és internet kapcsolatot biztosított a résztvevő iskoláknak, ezt követően pedig az eszközhasználatra vonatkozó tudás átadása volt az elsődleges cél.

? Az idei tanévben célunka programban elért diákok és tanárok körének szélesítése, a már korábban átadott digitális tudás elmélyítése és hogy megmutassuk, a digitális ismeretek elsajátítása izgalmas és szórakoztató tevékenység. Szeretnénk elérni, hogy a digitális kompetenciafejlesztés és eszközhasználat az órai munka részévé váljon. A program az elmúlt két évben összesen 6500 gyermeket és 700 pedagógust ért el, és a 2018/19-es tanévben növelni szeretnénk ezt a számot ? mondta el dr. Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese.

Partnerek is segítik a digitális tudás fejlesztését

A megújuló Digitális Iskola Program a Nemzeti Köznevelési Portált, a LEGO Education programot és a Tanoda programot választotta ehhez partnerének. A Nemzeti Köznevelési Portál egy negyvenezer digitális feladatból és szemléltető anyagból álló gyűjtemény, amelyet több mint 1500 iskola használ aktívan. A portálon elsőtől tizenkettedik osztályig érhetők el díjmentesen különböző digitális tartalmak az összes tantárgyból. Annak érdekében, hogy funkcionalitásaiban lépést tartson a gyorsan változó igényekkel, a portál teljesen megújul. Az együttműködés keretében a Digitális Iskola Programból kiválasztott öt iskola fogja tesztelni a megújuló portált. ? Célunk, hogy a későbbiekben a Digitális Iskola Program összes iskolája a megújult portál aktív felhasználója legyen, mely kulcsfontosságú eleme a programunknak ? mondta dr. Budai J. Gergő.

A Digitális Iskola Program másik együttműködő partnere a LEGO Education programja, melynek célja, hogy megmutassa a gyermekeknek, hogy a programozás érdekes és szórakoztató. A Digitális Iskola Programban először öt iskola kap 5-5 darab LEGO robotot. Ezekkel délutáni szakkörökön dolgozhatnak a gyerekek. A szakkörvezető tanárok részt vesznek a LEGO Education képzésén, hogy minél felkészültebben támogathassák az érdeklődő gyerekeket. A megújuló Digitális Iskola Program harmadik együttműködő partnere a Tanoda program, melynek a Vodafone Alapítvány 100 tabletet és hozzá internet kapcsolatot adományoz a 2019-es évben.

Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta, a digitális tudás és eszközök használata különösen fontos a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkózásában. Hogy ebben mindannyiunknak van közös felelőssége, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy egy ilyen fontos feladatban a versenyszféra és az állami szektor közösen tesz erőfeszítéseket.

A Vodafone Alapítvány 2015-ben éltre hívott Digitális Iskola Programja működésének első évében országszerte 1300 táblagépet osztott ki hátrányos helyzetű térségekben, összesen 25 iskolának, valamint biztosította az eszközök használatához szükséges havi 3 GB adatforgalmat. Az eszközök nyújtotta lehetőségeket így már 6500 diák és 700 pedagógus élvezheti országszerte. Az előbbieken túl a Program első évében a résztvevő iskolák tanárai és diákjai biztonságos internethasználatra, illetve tablet használatra vonatkozó oktatáson is részt vettek.

A Digitális Iskola Program második évében az eszközhasználatra vonatkozó tudás átadása volt a fő cél. Ennek érdekében számos izgalmas elemmel bővült a Program. Létrejött többek között a Vodafone AppTár, amely 200 darab olyan alkalmazást tett ingyenesen elérhetővé a tanárok és diákok számára, amelyek mindegyike a digitális oktatást segíti. Elindult továbbá a VloggerSuli, amelynek részeként egy-egy népszerű vlogger látogatott el a résztvevő iskolákba, hogy a vlogoláson keresztül hozzák közelebb a gyerekekhez a digitális eszközhasználatot. A VloggerSuliban 30 videó készült, melyek megtekintésével összesen 29 ezer percet töltöttek az emberek.

A Rebot program keretében 34 robotot építettek a gyerekek háztartási papír- és műanyag hulladékokból, melyeket tabletek segítségével programoztak és vezéreltek, így betekintést nyerhettek a programozás és kódolás világába. A Vodafone Magyarország Alapítvány kidolgozott egy motivációs rendszert, hogy a digitális eszközök használatára ösztönözze a tanárokat és diákokat. A legaktívabb iskolák így további digitális eszközökhöz jutottak, 12 iskola például tablettöltő szekrényt, és 6 iskola smart táblát kapott. A második év sikeréhez nagymértékben hozzájárult, hogy a Programhoz csatlakozott 193 Vodafone munkatárs, akik önkéntes munka keretében, különböző módon, például játékos órák tartásával segítették a digitális kompetenciafejlesztést.

A Vodafone Csoport a világ egyik vezető telekommunikációs szolgáltatójaként széleskörű szolgáltatásokat nyújt, beleértve hang-, üzenet-, adat- és vezetékes kommunikációt. A Vodafone Csoport 25 országban van jelen mobilszolgáltatásaival, és további 46-ban rendelkezik partnerhálózattal, valamint 18 piacon kínál vezetékes szolgáltatásokat. A június 30-ai állapot szerint a Vodafone Csoport 534,5 millió mobil-, illetve 19,9 millió vezetékes széles-sávú szolgáltatást igénybe vevő ügyféllel rendelkezik, beleértve Indiát, illetve a Vodafone vegyesvállalatainak és társvállalatainak összes ügyfelét is. A Vodafone Magyarország Zrt. 1999. november 30-án kezdte meg magyarországi működését. A Vodafone Magyarország integrált technológiai szolgáltató, amelynek portfoliójában a mobilkommunikációs, mobilinternetes és széles-sávú adatszolgáltatások egyéni és üzleti felhasználók számára egyaránt megtalálhatók.

A Vodafone Magyarország Alapítványról

A Vodafone ? globális felelősségvállalási politikájának részeként ? 28 országban hozta létre helyi alapítványát, felismerve, hogy az adott társadalmak igényét nem központilag irányított, hanem helyi szinten szervezett társadalmi befektetési programokkal lehet leginkább kielégíteni. A Vodafone Magyarország Alapítvány 2003-ban kezdte meg működését, s megalakulása óta több mint 1,5 milliárd forint támogatást osztott ki civil partnerei között. Az adományozáson túl egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a mobiltechnológiára épülő társadalmi befektetési programokra. A Vodafone Magyarország Alapítvány elkötelezett az esélyegyenlőség támogatása mellett. Tevékenysége két fő területre összpontosít:, a diszkrimináció visszaszorítása és a hátrányos helyzetűek oktatása. Ezeket a programokat a Vodafone Magyarország Zrt. és a Vodafone Magyarország Alapítvány a VSSB Vodafone Szolgáltató Központ Budapest Zrt-vel közösen szervezi.

Szóljon hozzá!