ZETApress

hírportál

Állampárti adatbázis

Párt-Állam-Párt címmel hozott létre nyilvános internetes adatbázist az egykori állampártok, a Magyar Dolgozók Pártja (MDP) és a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) megyei, járási, valamint városi pártfunkcionáriusairól a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB).

Nyilvános adatbázis készült az egykori állampártok 1948-1989 közötti funkcionáriusairól ? mondta el dr. habil Szabó Csaba, az MNL főigazgatója a budavári bemutatón. Földváryné dr. Kiss Réka, a NEB elnöke szerint a kommunista diktatúra elszenvedőinek szimbolikus, információs kárpótlása az elkészült adatbázis. A NEB elnöke fontosnak nevezte, hogy az adatbázis lefedi a teljes vidéki Magyarországot. Mostantól egy Zala vagy épp Csongrád megyei településen élő ember meg tudja keresni, hogy egy adott időszakban kik voltak azok, akik helyben arcot adtak a pártállami diktatúrának. Az adatbázissal tehát vissza tudjuk adni a helyi közösségeknek a múltjukat ? tette hozzá az elnök asszony.

Dr. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta: kollektív felelősség nem létezik! Az embertelen rendszert emberek működtették, és ha a felelősök élettörténetét nem tárják fel, az azzal a veszéllyel járhat, hogy a demokráciában is áldozattá válnak azok, akik a diktatúra áldozatai voltak. Jövőre lesz a rendszerváltozás kezdetének 30. évfordulója, és a kormány előtt van a Miniszterelnökség előterjesztése: 2019. január 1-től 2021. június 30-ig két és fél éven keresztül tartson majd a rendszerváltozás emlékéve! 1989. január 1-je és 1991. június 30-e (az utolsó szovjet katona távozása) között történt meg ugyanis Magyarországon a demokratikus átmenet, a kommunista diktatúra egypártrendszeréből ez idő alatt jött létre a demokratikus többpártrendszer.

Dr. Tóth Judit, az MNL fő-levéltárosa ismertette: az adatbázis 3000 megyei, járási, illetve városi pártfunkcionárius és mintegy 1500 testület, valamint szervezeti egység adatait tartalmazza, és folyamatosan bővül majd. Egy-egy emberről 20 adatelem rögzíthető, így a pártfunkciók mellett az iskolai végzettséget, a korábbi munkahelyeket, kitüntetéseket és pártbüntetéseket is feltüntették. Az adatbázison a levéltár 20 tagintézményében 47 levéltáros dolgozott. Az átnézett anyag nagyjából 500 irat-folyóméter, vagyis körülbelül 4000 doboz, melyekben egyenként körülbelül 600 irat van. A pártállam állampárti funkcionáriusainak adatbázisa weboldalukon érhető el. Az adatbázis készítői az észrevételeket az info@mnl.gov.hu vagy az info@neb.hu címre várják!

Szóljon hozzá!