ZETApress

hírportál

Átadták az Arany Bot Díjakat

Tegnap 18 órától a látássérültek nemzetközi világnapján adták át az első Arany Bot Díjat négy kategóriában. A Fehér Bot Napján az apró gesztusok nagyságára hívták fel a figyelmet. (Egy múlt szombaton bemutatott vakokat segítő szoftverről idekattintva olvashatunk.)

A Bízz Vakon! Közhasznú Egyesület a díjjal szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy felismerjük, vak és látássérült társainknak akár egy apró gesztus is lehet hatalmas segítség. A zsűriben a Buláke és a Lions Club képviselői mellett közéleti személyiségek is helyet kaptak. Egészen májustól augusztus végéig országosan várták az ajánlásokat, olyan cégeket, civil szervezeteket és magánszemélyeket lehetett jelölni, akik az utóbbi időben valamilyen módon hozzájárultak a látássérültek életkörülményeinek javításához. A díj zsűrijében Jenei András, a Buláke alelnöke; Boronkay Gusztáv, a Lions Club II. alkormányzója; Balogh Anikó, a Bízz Vakon! Közhasznú Egyesület képviselője és Kiss Elemér, a zsűri látássérült tagja mellett Sipos Péter, az Irigy Hónaljmirigy énekese és Scherer Péter Pepe színművész ? aki színpadi munkája miatt nem vett részt a díjátadón ? foglalt helyet.

Kovácsné Tornai Andrea hosszú évek óta segíti látássérült kolléganője munkáját és mindennapjait, magánszemély kategóriában ő vehette át a díjat, míg a civil szervezetek közül a zsűri döntése alapján a Mozdulj! Közhasznú Egyesület részesült az elismerésben. Az egyesület fő missziója a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése, ezen belül különösen a fogyatékkal élők és nem fogyatékkal élők részére közös megmozdulások, kulturális és sportrendezvények, túrák szervezésén keresztül. Nyolcadik éve szervezik meg látássérülteknek a Balaton-kerülő kerékpáros tandemtúrát. A vállalati díj nyertese a Láthatatlan futást szervező Decathlon. A különdíjat a közönség szavazatai alapján Nagy Vendel író kapta.

A díjátadót a Premier Kultcaféban rendezték meg, háziasszonya Kelemen Henrietta modell, televíziós műsorvezető volt. Fellépett Krizbai Teca látássérült énekesnő, a 2011-es Csillag születik felfedezettje. Az Arany Bot Díj szervezői elmondták, hogy a díj átadásával olyan hagyományt igyekeznek létrehozni, amely méltó elismerése lehet a látássérülteket segítő magánszemélyek, civil szervezetek és vállalatok önzetlen munkájának.

Szóljon hozzá!